13. sep 2009 8:06
lucka52 je napisal/a: |
Belim zato,ker se mi zdi, da izgubi malo grenkobe,postane mehkejsa, skratka boljsa. Ampak verjetno bo kar res, da na racun takih "izboljsav" izgubimo veliko na vrednosti. lp |
Lučka, z radičem je takole: pred leti sta mi gospod in gospa z goriškega konca, ki se profesionalno ukvarjata s selekcioniranjem novih sort razlagala, kako množično Italijani hodijo na našo stran (je bila še meja) po radič, ker je tak, da greni. Sorte, ki so jih pridelovali oni, so bile selekcionirane v smeri, da niso nič grenile. S tem so seveda izgubile bistvene učinkovine, zaradi katerih je radič zdrav,..... S tem se takrat pač nihče ni ukvarjal, ker je bil trend lepi, čimmanj zeleni, nič grenki radiči. Zdaj je trend drugačen. Torej, zeleno, grenko,.....hkrati močno rdeče obarvano - pomeni, da ima veliko za naš organizem dobrih snovi. Vidiš, s solato, tudi z endivijo, je podobno.
O sortah endivije: pri nas se trenutno dobi cel kup sort, po moje si takoj na 10, če pogledaš različne proizvajalce oz. porodajalce semen. Pri nas je trenutno zelo dobra sorta malan (Semenarna Lj.). Letos, moram priznati, nimam kaj posebnega od endivije......vrt je bolj z radiči zaseden....zdaj pridejo še solate, za sprotno rabo in če bodo slučajno prezimile, bom pač povsod jih posejala, kjer bo prostor, tako ali tako je to zeleno gnojenje, če nič drugega.......
rimljanka - zasebno mnenje