22. jul 2011 8:29
Robida je napisal/a: |
Ursula, jaz bi razmišljala malo o preiskavi zemlje na težke kovine, predno bi se spustila v vrtnarjenje na veliko. Določena območja v okolici Celja so bila pred časom ugotovljena kot precej obremenjena z njimi. Navsezadnje lahko to upoštevaš pri izbiri rastlin - nekatere ga absorbirajo zelo veliko iz zemlje, druge manj. |
Imam občutek, da ursula govori o Medlogu (ali bližnji okolici) in to je daleč od cinkarniškega konca.
Ursula, mi mlogrede, zdi se mi, da se ne sme izkoriščati podtalnice (vsaj brez dovoljenja ne).
In še o zastiranju z listkjem: listje se počasi razgrajuje, ob tem se sproščajo huminske (in druge) kisline, tanini,....midlim, da za vrt listje ni najbolj priporočljivo. Mnogo boilj se obnese posušena, vsaj napol posušena, trava, ki smo jo pokosili pred cvetenjem in semenenjem. Če boš imela zelenico, si jo organiziraj tako, da boš imela travo, tako ali tako tja ne sodi nek približek angleški travi, ki ga kosiš vsak teden. Če boš imela toliko prostora, boš lahko del porabila za nasad kopriv in gabeza, da o kompostnem kupu ne govorim. Ti kar zavidam ravnino, pri nas je vse v bregu.
rimljanka