Moj vrt

kozamurnik

sporočila: 2311

15. okt 2015 6:22

Ne vem, če je bilo že kaj napisanega o tem; zanima me kaj menite o kaljivosti semen?

Meni se vse prevečkrat dogaja, da seme slabo kali ali pa sploh ne. Posejala sem motovilec, iz ene vrečke so na dan pokukale točno štiri( !!! )rastlinice. Že lani sem poskusila različne načine sejanja, celo v zmrzovalnik sem dala vrečko motovilca, pa nič.

Pritožuje se tudi mami, pa še kdo. Ne le, da motovilec slabo kali, tudi druga semena niso več to, kar so bila. Nam prodajajo stara semena ,  sterilna ali kaj?

 

 

murnik

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

15. okt 2015 6:41

Ali jih pojejeo drobni polžki v tleh?

rimljanka

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15347

15. okt 2015 9:23

Jaz sem letos motovilec posejala na dveh gredicah. Na prvo holandski motovilec, kjer je zraslo več plevela kot motovilca, na drugo pa Žličarja, ki je lepo zrastel. Vsa semena sem kupila letos.

Sem pa tudi jaz letos opazila, da je manj rastlinic pokukakalo na plan in sicer pri špinači, pesi, korenju, grahu. Tako, da sem špinačo ene trikrat sadila, pa grah tudi. Pa sem imela grah sterilni in navaden, pa ni bilo razlike, da bi kateri bolj rastel. Sadike pese pa sem dokupila. Te so se najbolj odebelile. 

Nisem pa imela nič korenja, vročina ga je čisto uničila. Rumenega sem pa sadila kasneje je pa lepo zrastel. 

Zelo razočarana sem bila nad mešano solato na traku. Drago seme pa izredno slaba kaljivost. 

Ponudb različnih proizvajalcev je veliko in se velikokrat sprašujem katero seme kupiti. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

15. okt 2015 9:45

Tudi mi smo  skoraj vse sejali 2 x, verjetno gre res za slaba semena. Saj nekatera semena res lahko poberemo sami, pri drugih je pa nemogoče. Recimo rdeča pesa, letos smo jo sejali  2 x pa kar je zraslo je bilo bolj podobno redkvici kot pa pesi.

Polžev pa letos pri nas ni.

 

Kotarca

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15347

15. okt 2015 9:58

Letos sem imela tri sorte pese- tista, ki sem jo sejala je bila drobna, kupljene sadike pa sem kupila na dveh mestih in ena je bila podolgovata, ena pa lepo okrogla. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

22. okt 2015 10:51

Meni je pa letos vrt super uspeval.

Spomladi sem po letih neuspešnega boja proti ušem na korenju popustila in prvič uporabila malo kemije. Uši šle, korenje pa krasno, še vedno v zemlji.

Polže pobirala dvakrat dnevno, reševala predvsem mlade poganjke. Hvala za vroče poletje. Tudi paradižnika in kumar je bilo dovolj.

Edino visok fižil je bil bolj reven, nekaj fižolnic lepo obraslih, nekaj pa kilavih, pojma nimam zakaj.

In prvič imela čajote. Sicer so začele resno rasti šele konec avgusta, tako da jih veliko ne bo dozorelo, a za nas je dovolj.

Težav s semeni nimam. Se zgodi, da na sezono iz ene vrečke nič resnega ne zraste, sicer je pa kaljivost OK.

lartep

satilon  

član od: 21.12.2014

sporočila: 345

25. okt 2015 20:10

Jaz sem tudi imela tezave s semeni....korenje sem vrgla 4x, kalil je samo 1x, peso sem vrgla 3x.....kalila tretjic, da sem jo naflancala in je ok, motovilec vrgla dve vrecki in nekaj zelo pocasi dela.....sem ga pokrila, posavke sem vrgla dve vrecki in sem dobila 4 flance ??!!......jezim se ze celo sezono.....pri kolerabi pet malih iz ene vrecke, pri repi pa ena velika in nekaj malih...dobro mi je delal strocji fizol, zelje ampak so ga pojedli polzi, paradiznik super, trzaski solatnik in radic pa se delata......nekaj je........ bolj za sprostitev....semena so pa res cudna:(

satilon

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

25. okt 2015 20:51

meni je vrt letos zares dobro obrodil. PO večini je vse seme zelo dobro kalilo z izjemo solate Gentile in mediteranske mešanice - oboje Semenarna Ljubljana. Kupila sem nekoliko dražje seme a žal več kot za vzorec ni prišlo ven. Motovilec mi je na eni gredici lepo prišel ven a so imeli nato polžki gostijo in ga ni ostalo niti za vzorec. Peso sem sejala in je lepo uspela - nekoliko drobnejša. Kupila pa sem tudi majhne flance (velike cca 4 cm) in iz teh je nastala lepa in debela pesa - v posodicah bi moralo biti 12 sadik a jih je bilo 20 - cena pa slaba 2 €.

http://www.mojalbum.com/tajda

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

26. okt 2015 7:12

kozamurnik je napisal/a:

Ne vem, če je bilo že kaj napisanega o tem; zanima me kaj menite o kaljivosti semen?

Meni se vse prevečkrat dogaja, da seme slabo kali ali pa sploh ne. Posejala sem motovilec, iz ene vrečke so na dan pokukale točno štiri( !!! )rastlinice. Že lani sem poskusila različne načine sejanja, celo v zmrzovalnik sem dala vrečko motovilca, pa nič.

Pritožuje se tudi mami, pa še kdo. Ne le, da motovilec slabo kali, tudi druga semena niso več to, kar so bila. Nam prodajajo stara semena ,  sterilna ali kaj?

murnik

 

Poleg že omenjenih polžkov, ki dostikrat pomalicajo male rastlinice, preden jih sploh opazimo, je veliko odvisno od vremenskih razmer. Prevlažno, presuho, hitra menjava vročih/hladnih dni, niso prijazni do semen. Da to drži, sem se letos ponovno prepričala sama. Na istem vrtu sva sejali korenje iz iste vrečke na popolnoma enak način dve vrtičkarici v razmaku enega tedna. Prva setev je obilo vzklila v za korenje rekordnih 7 - 10 dneh. Pri drugi setvi so prvi klični listki pokukali iz zemlje po enem mesecu. Še dobrih 10 dni je trajalo, da so vzklila še preostala semena. Prvo setev je takoj po sejanju obilo zalil dež, druga setev je bila zaradi suhega vremena dnevno zalivana.  

Nekaj pomaga, če po posevke do vznika prekrijemo s časopisnim papirjem - ena plast. Zadržuje vlago in morebitno prehudo vročino. Vendar je v tem primeru treba dnevno pregledovati stanje posevka, da  prekritje ne zamori pravkar vzklitih rastlinic. 

Med najbolj občutljivimi sta ravno korenje in peteršilj. Peteršilj brez posebnih težav lahko predvzgojimi v lončkih in ga potem s kompletno grudo prestavimo na vrt. 

Cila

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

26. okt 2015 21:53

Jaz jutri sadim česen in čebulo. Vprašanje za bolj izkušene: ali ju lahko posadim drug poleg drugega? Nikjer nisem zasledila, da se sme ali ne. Korenček vem, da je dober sosed za oba, ampak za zimo pač ne bom korenčka sejala 

yulchi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti