Moj vrt

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

22. jul 2011 18:44

Pomladi sem posadila romanesko - niti ene nimam. Nekaj je pojedlo srčke, tako da je ostal štor in veliki spodnji listi. Zdaj sem posadila sadike cvetače in zelja, a bojim se da bom na istem. Ima kdo idejo za kakšnega škodljivca gre in kako naj se ga znebim?

Lisa

Tanjika82  

član od: 30.3.2009

sporočila: 90

22. jul 2011 21:01

Kako kaj v tem času ravnate s plastenjaki? Kot vidim ima Polarbear zelo lep paradižnik. A je treba veliko zračit in ali ga sedaj čez noč zapirate ali še ne. Sedaj sem okrog paradižnika naredila nekakšen plastenjak, sedaj pa ne vem kako.

Mislim, da je čez dan veliko prevroče, če ni odprt.

Kako je z zalivanjem?

 

Že vnaprej hvala za vse nasvete.

 

Lp

Tanjika82

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

23. jul 2011 7:26

Vsem hvala za nasvete, saj imate prav glede možne zastrupljenosti tal, zato bom dala zemljo v analizo Hmeljarskermu inštitutu v Žalcu. Res gre za zemljišče v Medlogu, ki ga je pred leti obdelovalo Vrtnarstvo Celje. Dobila sem dovoljenje za koriščenje podtalnice. Sem si pa včeraj še enkrat ogledala zemljišče in mislim, da bo 1000 m2 za začetek res prevelik zalogaj. Nabrž je boljše, da zaenkrat vzamem polovičko, sicer lahko prehitro obupam. Včeraj sem se že dogovorila z bližnjim kmetom, ki mi bo preoral del zemljišča in pognojil s hlevskim gnojem. Gospod je kmetijski inžinir in je mnenja, da zemljišče ni tako problematično.

Sicer pa bom sedaj malo prenehala s planiranjem mojega vrtnarjenja, ker bom bolj zaposlena z našo novo članico družine, saj sta sin in snaha dobila včeraj tretjega otročička. Vsi smo seveda presrečni, lepših trenutkov v življenju si skoraj ne morem zamisliti, še posebej trenutka, ko sta vnuk in vnukinja zagledala svojo sestrico. Bilo je nepopisno lepo in ganljivo.

 

Vsem želim lep dan!

ursula-ce

baška  

član od: 24.3.2008

sporočila: 221

23. jul 2011 8:01

V teh poletnih mesecih je res zelo vroče, še posebej v rastlinjakih. V mojem rastlinjaku ob sončnem dnevu kaže že zjutraj od 25o C navzgor. Čez dan se povzpne nad 35o C. Že od začetka junija rastlinjaka sploh ne zapiram, razen vrata čez noč - zaradi srn, mačk, ptičev. Ob straneh imam nameščeno mrežo, da mi nepridipravi ne prilezejo noter.

Zalivam pa ga obvezno vsak dan. In se čez dan zemlja tako osuši, da je kot prah. Če imam kakšne občutljive flance ali solato, jo zalijem tudi čez dan. Z "rastlinjakom" je kar precej dela, jaz nisem zaposlena, zato začnem že zjutraj. Imam pa precej velik rastlinjak: 7 x 4. Je pa veliko veselje, saj sem letos pridelala že zelo veliko pridelka. Od kolerabic (že 3 runde in spet imam nove sadike), paprike, paradižnika, ki ju obiramo že od začetka junija, solat, cvetače, bučk, malancanov... Čeprav imam včasih vrta že čez glavo, je s pridelkom je ves trud poplačan.

 

lp

baška

polarbear  

član od: 7.8.2010

sporočila: 382

23. jul 2011 13:49

Plastenjak puščam odprt ves čas ker se res segreje-pa ima tudi strešno okno...

Mislim da je važno da paradižnike ne namaka dež...

Zalivam pa na vsake 3-4 dni,ali ko se zemlja po zastirko posuši-zastirke je vedno 15-20 cm!!

Vrt z zastirko res zgleda malo bolj--divje--ampak meni prav to odgovarja!

polarbear

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

23. jul 2011 18:08

ežoj je napisal/a:

ursula,

 Hitro se ti zgodi, da boš imela preveč dela, da ne dohajaš, pol se pa vrt, ki naj bi bil predvsem vir zdrave  frišne zelenjave, in vir zadovoljstva, prelevi v eno samo laufanje, da sploh kaj dohajaš, pa zraven hitro imaš slabo vest, ker ne dohajaš, pa pridelki propadejo..........

 


ežoj

Ja, s tem se kar strinjam. Z vrtom( njivo )je veliko dela in brez pomocnika ne gre... Ga  se niste opazili?

 

Kaj pa zdaj? Ga vidite?

To je mladic mojega Viktorja(vodeb, upupa, tudi smrdokavra so ji nadeli ime). Vceraj je odletel iz gnezda, danes pa ze pridno sam isce bramorje..

 

lp lučka

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

23. jul 2011 20:00

Človek bi mislil, da je to kakšna nova vrsta "pipik" (kokoške). Res je šarmanten tale tvoj Viktor, ima kakšno ženko?

Zdaj pa naj še povem kako pametno sem letos naredila ko sem si posejala paradižnik sorte "češnjevec". Potaknila sem ga povsod kjer sem imela prostor. Sedaj lepo zori, zobljemo ga res kot češnje. Še otroci ga imajo radi. Iz njega sicer  ne bom mogla vkuhati mezge ali ajvarja, vendar služi za vse ostale namene in je vseeno super.

 

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

24. jul 2011 8:47

Tudi jaz poznam smrdokavro, ker je v na+ših krajih ni imamo le nagačeno .

Vikica, tudi jaz sem rekla, da bom drugo leto ta paradižnik posadila na prosto, ker je precej prej zrel kot ostali ostali in se ga bomo mogoče že malo najedli do avgusta, ko pri nas pride megla in je velika verjetnost, da dobi črno plesen.

Teka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

24. jul 2011 9:06

vikica je napisal/a:

 Iz njega sicer  ne bom mogla vkuhati mezge ali ajvarja, vendar služi za vse ostale namene in je vseeno super.

Zakaj ne? Mezga oz. sok je odličen, saj seme in lupine ostanejo na cedilu.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti