Moj vrt

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

22. jul 2011 6:44

Hvala za odgovore. Tudi sama sem razmišljala, da bi dala zemljo v pregled in upam, da bi mi na Kmetijskem inštitutu tudi priporočali kaj dodajati zemlji. O zastiranjem z listjem še nisem slišala, bom pa z veseljem poskusila. Pred mnogimi leti sem imela vrt, kjer sem imela vedno lepe pridelke, zato pa bom sedaj bolj previdna, ker sem letos res razočarana nad vrtičkom in ga bom opustila.

Imam možnost dobiti zelo veliko površino zemljišča, vendar razmišljam, da bi prevzela cca 1000 m2, čeprav me malo skrbi ali bom po dolgem času brez vrtnarjenja sposobna obvladovati takšno površino. Zasadila bi tudi nekaj sadnih dreves in si uredila zelenico ter velik zelenjavni vrt. To pa pomeni, da bom morala tudi vložiti precej denarja (nakup orodja, kosilnice, iskala bom tudi kakšno starejšo utico za shranjevanje orodja), za zalivanje bo potrebna voda, zato bom morala  izrvtati vodnjak (kar pa ne bo problem, ker je Savinja čisto zraven). Ja, precejšen zalogaj me čaka. Evo, natrosila sem vam nekaj mojih skrbi, mi je kar malo odleglo. Še kakšen vaš nasvet mi bo zelo dobrodošel.

Hvala in lep dan vsem!

ursula-ce

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

22. jul 2011 7:17

Ursula, jaz bi razmišljala malo o preiskavi zemlje na težke kovine, predno bi se spustila v vrtnarjenje na veliko. Določena območja v okolici Celja so bila pred časom ugotovljena kot precej obremenjena z njimi. Navsezadnje lahko to upoštevaš pri izbiri rastlin - nekatere ga absorbirajo zelo veliko iz zemlje, druge manj.

robida

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

22. jul 2011 8:29

Robida je napisal/a:

Ursula, jaz bi razmišljala malo o preiskavi zemlje na težke kovine, predno bi se spustila v vrtnarjenje na veliko. Določena območja v okolici Celja so bila pred časom ugotovljena kot precej obremenjena z njimi. Navsezadnje lahko to upoštevaš pri izbiri rastlin - nekatere ga absorbirajo zelo veliko iz zemlje, druge manj.
robida

 

Imam občutek, da ursula govori o Medlogu (ali bližnji okolici) in to je daleč od cinkarniškega konca.

Ursula, mi mlogrede, zdi se mi, da se ne sme izkoriščati podtalnice (vsaj brez dovoljenja ne).

In še o zastiranju z listkjem: listje se počasi razgrajuje, ob tem se sproščajo huminske (in druge) kisline, tanini,....midlim, da za vrt listje ni najbolj priporočljivo. Mnogo boilj se obnese posušena, vsaj napol posušena, trava, ki smo jo pokosili pred cvetenjem in semenenjem. Če boš imela zelenico, si jo organiziraj tako, da boš imela travo, tako ali tako tja ne sodi nek približek angleški travi, ki ga kosiš vsak teden. Če boš imela toliko prostora, boš lahko del porabila za nasad kopriv in gabeza, da o kompostnem kupu ne govorim. Ti kar zavidam ravnino, pri nas je vse v bregu.

rimljanka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

22. jul 2011 8:44

ursula,

preden začneš dobro premisli kaj bi rad. Hitro se ti zgodi, da boš imela preveč dela, da ne dohajaš, pol se pa vrt, ki naj bi bil predvsem vir zdrave  frišne zelenjave, in vir zadovoljstva, prelevi v eno samo laufanje, da sploh kaj dohajaš, pa zraven hitro imaš slabo vest, ker ne dohajaš, pa pridelki propadejo..........

Torej, tvoja možnost za večjei kos zemljišča, je zelo v redu, morda res naredi tako, kot si omenila: mal sadja, mal grmovnic ( ribez, maline, robide ), mal travnika, seveda uta za orodje, za žar, vrt v začetku zastavi bolj skromno ( da ni prevelik, predvidi mesto, kam se lahko razširiš ), pol boš videla, kako ti gre s časom, počasi boš spoznala kaj pri tebi lepo uspeva, kaj pa ne................Če je zemljišče nekaj časa mirovalo, pomeni, da ti bo najbolj od vsega rastel plevel. Morda ne bi bilo slabo, sedaj zemljišče za vrt prekopati ( prej počistiti plevel, kolikor se da, pol pa pokriti s kakšno folijo ( morda črno gradbeno ), čez kak teden še enkrat prekopat in spet pokrit s folijo. Temu učeno rečejo solarizacija, gre za to, da se zemljišče pregreje in semena in koreninice plevela odmrejo.

Vsekakor je to lep izziv, vredno je vse prej dobro premislit, da bi ne bila pozneje razočarana.

Uf, sedaj sem se spomnil: ograjo je treba vsekakor postavit, kar tudi ni čist poceni.

ežoj

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

22. jul 2011 9:04

Rimljanka, imela sem v mislih Medlog - ni problem samo tisto, kar je pod dimnikom... Moj nasvet je bil čisto dobronameren, glede na informacije, ki jih imam.

 

lp

robida

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

22. jul 2011 9:48

ežoj je napisal/a:
Temu učeno rečejo solarizacija, gre za to, da se zemljišče pregreje in semena in koreninice plevela odmrejo.

 

ežoj

 

Tole pa mene zanima, ker imam plevela za odvoz in še pustila sem, da zacveti letos nekje, ko nisem imela časa...torej pri solarizaciji tudi semena plevela odmrejo? Kako pa to vpliva na mikroklimo in ravnovesje mikroorganizmov? Rada bi se znebila plevela (prej sem imela travnik), a ne na škodo ravnovesja. Grem guglat

 

 

terakota

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

22. jul 2011 10:09

terakota,

jaz sem ono gor napisal po spominu, pa sem tudi jaz  googlal: zemljišče naj bo prej zalito, pa ne črna ampak prozorna folija.

ežoj

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

22. jul 2011 10:23

Ežoj, hvala za napotilo! Bom preverila in preguglala pa potem javim kaj sem izvedela

 

Mateja

terakota

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

22. jul 2011 10:26

Robida je napisal/a:

Rimljanka, imela sem v mislih Medlog - ni problem samo tisto, kar je pod dimnikom... Moj nasvet je bil čisto dobronameren, glede na informacije, ki jih imam.

 

lp



robida

 

Ko sem pred 20 leti delala okrog Medloga se je na veliko škropilo.Od herbicidov do fungicidov,pa seveda gnojil takšnih in drugačnih ni tam nikoli manjkalo,raje bi rekla,da je požrešnost naredila svoje in je bilo vsega veliko preveč.Če ni bila požrešnost je bilo pa velikokrat tudi neznanje.Upam,da je sedaj drugače.

 

Še moja osebna izkušnja o zastrupljenosti,sicer okrasnih rastlin.

Pred kakšnimi petimi leti se mi je pod noht zasadil takšen majhen trn od mnogocvetne vrtnice iz dežele tulipanov.

Lepo si ga potegnem s pinceto ven ,očistim in zavijem z minimalnim obližem.

V manj kot petih urah sem pristala na urgenci,saj je moj prst vhajal kot žemljica.

Kar nekaj časa sem zdravila tole zastrupitev z majhnim nedolžnim trnom.Po kakšnem mesecu raziskovanja sem takrat prišla do informacij;da je zemlja,kjer so vrtnice vzgajali "uničena " do 7 metrov v globino!!O tem so poročali tudi v časopisih.

Upam,da so sedaj po toliko letih prišli k pameti,čeprav je maloverjetno-saj komerciala dela svoje.

Sicer ne vem več,v kateri deželi so tiste lepe vrtnice vzgajali ,k nam so takrat prispele iz cvetlične borze Nizozemske.

 

Torej Ursula-ce le daj zemljo v analizo,zaradi tebe in tvojih bližnjih,ki bodo s teboj uživali v sadovih vrta.

 

Glede sadja in jagodičevja,ki ga boš posadila pa še mogoče tale nasvet.Posadi sadike,ki imajo različen čas rodnosti.Torej zgodnje rodne,vmes in pozno rodne.Ker  prerado se zgodi,da imamo naenkrat veliko sadja v obiranju in vsega naenkrat težko predelaš in pospraviš.Če pa to lepo porazdeliš čez poletje in jesen je pa veliko lažje.

 

 

lp

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

polarbear  

član od: 7.8.2010

sporočila: 382

22. jul 2011 18:06

Ežoj ima prav glede velikosti vrta..ne se preveč zaletet prvo leto....kakšne 20*20m je že kar lep vrt za 4 člansko družino...z 1000 kvadrati je po moje ogromno dela brez strojev!

Evo tole je moj plastenjak...zamulčen in neoplet kakšne 2 meseca!

Greda je bila pripravljena po sistemu iz tistega linka zgoraj..

Vse je super zdravo razen zelja,ki so ga požrle gosenice..pa naj ga imajo-se ne sekiram

 



polarbear



Sporočilo je spremenil(a) polarbear dne 22. 2011 18:12

Sporočilo je spremenil(a) polarbear dne 22. 2011 20:10

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti