6. apr 2014 19:16
sama tudi vzgajam sadike iz semen in sicer kar vse,letos še papriko in jajčevce in lubenice.(te letos prvič gojim, če imamo pa taka vroča poletja.)
pa takšnih problemov nimam.sadike paradižnika(4 vrste rdečega velikega), paprike-babure,jajčevcev,kolerabice,cvetače,ohrovta,zgodnjega zelja,rdečega zelja,kumar in bučk. in z nobenimi sadikami nimam takšnih težav z to padavico.Kakšno sadiko tudi podarim ker mi jih ostane,in z njimi ni težav.
Le z broklijem sem imela lani težavo,da je le divjal,pa sem potem ugotovila,da sem ga prehitro,kar nekaj mesecev, sejala.
Kolikor sem slišala je padavica takrat kadar je sadikam prevroče,zato po mojem tudi divjajo v zrak.Jaz jih posejem v setvene plošče v začetku marca, uporabim specialno zemljo za vzgojo sadik,in imam setveno ploščo v zaprtem plastičnem rastljinjaku.Edino paradižnik, ki je precej občutljiv na nihanje temperature imam na okenski polici v ogrevanem prostoru tako dolgo,da zunaj ni več zmrzali.Nato ga dam v plastičnjak in pokrivam sadike(vse) preko noči tudi s kopreno,da rastlinice ne občutijo nihanja temperature.
Letos sem vzgojila iz semena tudi enoletnice.Po enakem principu.
Jaz ne uporabljam kopeli za semena,uporabljam pa pripravke iz čajev kot zaščito in zdravilo rastlin čez leto in drugih škropiv rastline ne rabijo.Pojavile so se tudi pikapolonice,ki so zelo koristne za razne uške.
Po mojem je padavica ker je rastlincam prevroče in prevlažno,zato tudi podivjajo,razvijejo pa se tudi razne glivične bolezni.Glivične bolezni,razne plesni, se tudi mnogo težje razvijejo,če so rastline prevetrene.Vedno pazim na to.
Sicer pa je zelo učinkovito sredstvo proti glivičnim boleznim pripravek iz sode bikarbone.Učinkovit je tudi,ko so rastline že bolane.
Pripraviš ga takole.
1 veliko žlico sode bikarbone, 2 in 1/2 veliki žlici rastlinskega olja in 3,8 litra vode ter nekaj kaplic detergenta za posodo.Dobro premešamo in dobro poškropimo rastline.Lahko se ga pripravi tudi manj,takšno je pač razmerje.
Glede preslice pa sem previdna,saj je uporabna le njivska preslica,ki je jaz ne znam za sigurno ločiti od močvirske.Le avgustovska je prava.
Čez leto rastline zaščitim proti gliivičnim boleznim predvsem z pripravki iz kamilic z dodanim neprekuhanim domačim mlekom v razmerju 1:7,(paradižnik,paprika,jajčevci,kumare) z žajbljevim čajem,(vse)z koprivinim pripravkom,(uporabne so tiste pred cvetenjem) razmerje 1:20 za škropljenje proti uškam in 1:10 za gnojenje.
In paradižnik je bil zdrav tudi nepokrit.Na moje presenečenje.
lp
tulipanka