7. apr 2011 23:32
Anaeva , če živiš v celinskem delu Slovenije , ti artičoke najbrž ne bodo uspele . Vsaj meni niso nikoli prezimile , četudi sem jih prekrila s kopreno ali smrečjem . Lani , jeseni pa sem dve izkopala in ju presadila v lonec in postavila v klet . Napadle so ju uši , posušili sta se , ne bom več poskušala .
Teka, pozdravljena !
Že nekaj let gojim lubenice in melone. Sprva sem jih sejala , pa ni bilo pravega uspeha. Zadnja 3 leta pa kupim sadike in jih posadim na prosto , ko nevarnost pozebe mine . Lubenice mi zelo lepo uspevajo , medtem , ko melone ostanejo bolj drobne , pa tudi sladke niso tako , kot bi morale biti .
Zato bom letos sadila samo lubenice . Lani je največja tehtala 8 kg in pol , ostale pa tudi po 6 - 7 kg . Res so bile zelo, zelo sladke . Saj takrat , ko so domače lubenice zrele , jih v vsaki trgovini dobiš za par centov za kg , a verjemi , da je čisto nekaj drugega razrezati in ponuditi vnukom ali obiskom tisto , kar ti je doma zrastlo .
Sadim jih vedno kar na gredo , na čim bolj sončno mesto . Gnojim samo z organikom , ki je nadomestek hlevskega gnoja .Umetnih gnojil ne uporabljam nikoli . Lubenice in melone rabijo res veliko sonca in vode . Vse rastline zalivam vedno s postano vodo , iz pipe je premrzla in rastline doživijo šok .
Če jih boš posejala , potem stori to čimprej .V zabojček za rože nasuj zemljo , lahko je vrtna, posej , zalij, in prekrij s prozorno folijo ter postavi nekam na svetlo in toplo mesto . Ko semena vzklijejo in imajo rastlinice vsaj dva listka , jih presadi , vsako v svoj lonček in redno zalivaj .
Po 15 . maju jih presadi na stalno mesto .
Želim ti veliko uspeha .
L P
manca51