14. nov 2008 16:43
Reca je napisal/a: |
In še kar se tiče firm: pri mojem možu so že zdavnaj dobili obvestilo, da je ločevanje nujno potrebno in da bo vsakršna neposlušnost kaznovana z visoko denarno kaznijo. Plača jo najemnik prostorov. V tisti ogromni zgradbi so taka obvestila dobili vsi, od SCT-ja, pa do manjših firm. Baje, da vsi spoštujejo in jemljejo obvestilo zelo resno in tako je tudi prav.
Upam, da je ta tema dober poduk za vse tiste ki tega še ne počnejo in bodo to začeli že danes.
lp Vesna |
Ja, verjetno bi morali tudi na tem področju udariti po žepu - tako kot pri prometnih prekrških. Bi ljudje na hitro ugotovili, kaj se jim bolj "splača".
Moja prijateljice že dobro leto živi v Nemčiji, v Konstanci in je rekla, da vsem novoprišlekom sosedje krepko gledajo pod prste (oz. v vrečke), saj je pri njih tako, da "komunala" odvaža samo smeti v točno določenih vrečkah (npr. rumena za organske, modra za plastenke...), ki jih brezplačno dobijo na mestni Komunali, za vse smeti, ki niso sortirane ali so v napačni embalaži, pa komunala pošlje račun(kazen) upravniku stavbe, ki ga seveda predloži stanovalcem. In tako, namesto, da bi si privoščili šlamparijo oz. za nemarnost krivili druge, vsak sam maksimalno poskrbi za natančno sortiranje in posledično ohranjanje ugleda pri sosedih.
Njena družina je med prvim prijateljskim obiskom sosedov doživela prav "predavanje" o odpadkih, tako se jim zdi to pomembno. Zdaj, ko so se natančnega ločevanja že čisto navadili, pravi, da ima pa problem, ko jih obiščeji sorodniki od doma, ki jim je še vedno malo preveč "vseeno".
Me prav zanima, kako bi pri nas to funkcioniralo v večstanovanjskih stavbah (saj vidite, v naši hiši se še dve družini ne držimo enakih pravil).
mamaF - Mojca