13. feb 2003 14:16
Nika, nič nisi povedala, kje boste praznovali in kakšne možnosti imaš. Ali boš pripravljala sproti, bi rada vnaprej kaj pripravila, imaš pečico, žar....?
Če je družba prava, lahko za začetek narediš mesni, zelenjavni in sirov fondue. Mi smo ga že naredili in smo se blazno zabavali. Skupaj smo vse pripravili - meso in zelenjavo narezali na koščke, tudi omakice smo sami naredili. Res pa je, da so bile jedi, katere sem postregla po fondueju, že vnaprej pripravljene, saj fondue zahteva nekaj več časa, pa da gostje ne bi bili lačni....
To bi lahko bil uvod, da se malo pozabavate in vsi sodelujete pri pripravi. Za ostalo pa nekaj predlogov, tako na hitrco mi kaj dosti ne pride na pamet.....
...morda zelenjavna nabodala na žaru, nekaj mesa na žaru, tudi šampinjone lahko narežeš na lističe, vržeš na žar ploščo in proti koncu pečenja jih potreseš s sesekljanim peteršiljem in česnom..
V pečici lahko tačas pečeš kanelone (jaz naredim maso za palačinke in vmešam sesekljano kuhano špinačo, nato spečem palačinke - slane seveda - jih nadevam s poljubnim nadevom, mesnim, zelenjavnim, s šunko in sirom, jih zvijem in zložim v nepregoren pekač, polijem z bešamelom in potresem s parmezanom.
Morda imate radi različne pisane solate: poskusi riževo solato (riž skuham v večji količini vode, ga odcedim in ohladim s hladnim curkom vode, dodam razkosano tuno iz konzerve, na kockice narezane olive in kisle kumarice, dodam nekaj žlic majoneze, limonin sok ali žlico slanice, v kateri so bile vložene olive), naredi solato iz testenin (uporabi domišljijo: sveža ali vložena rdeča paprika, feta sir, na koleščka narezane hrenovke, kisle gobice, tatarska omaka.....), ali pa bodi še bolj alternativna - naredi solato iz pire, prav tako lahko uporabiš domišljijo in temeljito izprazniš zaloge v hladilniku...
Joooj, ali pa kako slano pito iz listnatega testa....nadev iz sesekljane zelenjave, vmešane v skuto, dodaš še kako kislo smetano, pokriješ z listnatim testom (iz kakega koščka testa lahko oblikuješ kake okraske, ji daš na pito, pride še lepo poleg tega, da je tudi dobro) in postrežeš zraven kakega mesa v omaki (morda medaljončki z gobami....?)
Ej...bom nehala, prav?!
Upam, da ti bo vsaj kaka ideja prišla prav.
Lepo praznuj!
TanjaG.