8. apr 2010 12:25
Lani julija sva bila v Parizu, odločila sva se za izlet v Versailles. Priporočam ti, da kupi vstopnico prej, v Parizu, ker so vrste v Versaillesu nemogoče. Midva sva ju kupila na Champs Elysees, pozabila sem, kako se reče trgovini (je v Lonely Planetu), plačala sva 26 eur za eno karto (Passport, palača in vrtovi), in 1,5 eur za provizijo. Ko sva prišla pred dvorec, sva ugotovila, da je bil tisti evro in pol absolutno dobro porabljen, ker je bilo v vrsti približno 250 ljudi. Ne splača se ti kupiti vodenega ogleda, ker imaš v vstopnici vključen audio vodič. Ker je bil dan res sončen, sva si sposodila kolesi, in prekolesarila park,enkratno. Do tja sva prišla z metrojem in RER vlakom, na katerega prestopiš na eni od metro postaj, ne rabiš ekstra karte za vlak RER. Za izlet sva porabila nekako 7-8 ur, s prevozom vred. Stanovala sva na Rue Caumartin, Best Western hotel, med metro postajama Opera in Galeries Lafayettes (pariški Macy's), zraven hotela je bil tako supermarket kot dve luštni pekarnici, bila sva približno 20 min peš od Louvra in Tuileries, in pol ure peš od Eifflovega stolpa. DRugje z vstopnicami nisva imela težav, v Louvru sva čakala mogoče 10 minut. Vrste so ogromne tudi za Eifflov stolp, po mojem je tudi tam bolje kupiti prej vstopnico. Pogledala sva si Notre Dame, Jardin du Luxembourg, Baziliko Svetega Srca in Montparnasse, osebno mi je bila zelo všeč študentska četrt, tam okrog Marais-a, ..... Večinoma sva uporabljala metro, prehodila ogromno, ampak bo treba nazaj Cene: gre za prestolnico, polno turistov, tako da so cene temu primerne, a še vedno ne pretirane. Edina cena, ki se mi je zdela zares neumna, je bila cena zajtrka v hotelu.... 16 eur! Izbira pa nič posebnega. Raje sva zjtrkovala v pekarnicah in kafejih, dosti bolje, tudi ceneje. Sashika