4. nov 2008 20:14
Jaz v cca. pol litra mlačne vode, zrobim kvas (42g), dodam žličko sladkorja, ko se na površju pojavijo oblački(ko se kvas dvigne), to potem dodam že pred tem pripravljeni polnozrnati pirini moki, 1 kg, oz. polnozrnate pšenične moke, 2 žlički soli, za oreh maščobe (margarino, maslo, kokosovo maščobo, olje, olivno o....kar imam), semena po želji (lan, črna kumina, sezam, son. semena) in to vse skupaj s kvasom dobro pregnetem, (moj MUM dela kar ene 10 minut), po potrebi dodam še malo mleka. Testo mora biti mehko (če ne dodajamo še malo mleka) a ne pocasto, ravno v tisti meji, ko se začne ločevati od posode, predvsem ne sme biti testo trdo na otip. Če smo vlili preveč mleka dodamo malo moke. Potem pustim vzhajat, koliko časa je čisto odvisno od časa, ki ga imam. Če imam manj časa takoj dam v podolgovate štruce oz. spletem pletenico in prižgem pečico, če je časa dovolj pa vzhajam, potem oblikujem in še malo vzhajam.
Kruh je kompakten ni pa trd, pa ne mehek. Je pa res, da iz PZ moke ni ravno puhast. Moji niso ravno navdušeni nam Pz zadevami, tak kruh pojejo brez komenarja. Bom v soboto naredila fotko. Od te nedelje je še nekaj v skrinji. Počaka drugače cca. 4-5 dni v hladilniku.