3. nov 2008 1:04
Ajetam, pa se psička veseli vožnje oz. ali gre rade volje v avto, ali se temu upira?
Jaz sem imela psičko, ki se je sicer vožnje zelo veselila in sama rinila v avto, prva leta je vožnjo zelo težko prenašala (enkrat, ko je bila res kriza za obe, sva imeli .. khm, celo isto vrečko
..), sčasoma pa nobena od naju ni imela s tem problemov, pa še sama ne vem točno kdaj in zakaj...
Nisem ji dajala tablet in dvomim, da bi, razen na daljše razdalje v res izjemni situaciji.
Kot je napisala Nitta - psički je odprto okno res pomagalo (pa saj, meni ob odprtem tudi ni bilo nikoli slabo), in sama bi na Tvojem mestu lepo "vadila" kar tako (ko bi utegnila, seveda) (nekako tako kot sem jo kot mladička privajala na to, da bo pač kdaj sama doma): če praviš, da ji je bilo slabo že po 10 min, bi se po treh min ustavila na kakšnem njej znanem ali vsaj prijetnem vogalu, tam malo postala in šla en krog, pa nazaj domov. Pa naslednjič isto. Pa spet. No, nekako tako kot če bi jo vodila na sprehod z avtom, le da si par ulic preskočila z njim. Psička bo vedela, da vožnja z avtom pomeni, da gre na sprehod, ki ga ima rada, nekam na lepše, kjer uživa, pa še hitro mine. Pa še ti si zraven, in domov se bo spet vrnila.
No, sčasoma podaljšuj te razdalje (seveda postopoma, očitno so minute pomembne). In ko bo kakšna dolga (tj. 20 min in več), se obvezno ustavljaj. Jaz sem svojo med vožnjo tudi kar tako "poklicala", pa ji kakšno znano rekla (ala "kje je muca"), da sem malo preusmerila pozornost.
To je moj predlog.. ne mislim, da boš zdaj kilometrine nabirala iz tedna v teden, ampak če le imaš čas, možnost in voljo, se mi ne zdi slaba ideja.
Glede na to, da je stara skoraj 3 leta, si drznim dvomiti, da bo zmeraj tako. Tudi zaradi tega, kot si napisala, da se jo redko vozi. Moja se tudi prvi 6 let ni skoraj nič, zadnjih 4 pa neprestano, in takrat je bilo vse ok. Obvezno pa je - rinila v avto (da sem v gužvanju zaprla ven flexi in se je peljal po tleh celo pot), pa spet na silo spet ven, da sem morala pazit da je vrata ne priščipnejo. Groza!
Drugače pa lahko postaviš isto vprašanje na "pasji" forum (
www.mojpes.net). Sem prepričana, da obstaja rubrika z enakim problemom, ki je (enako kot pri ljudeh) pogost.
vesoljka