29. okt 2008 12:12
Volkica je napisal/a: |
No, jaz pa godujem 12. januarja.
Me pa zanima, če kaj praznujete vaš god in kako?
Volkica |
Jaz pa naj bi imela god 17. maja. Moj stari ata je tisto leto, ko sem se rodila imel koledar, kjer je bilo na ta dan napisano ime Mojca (zdaj je ponavadi tam napisan Jošt) . Ker nisem krščena, tudi krstnega imena, ki je bilo pri večini Mojc - Marija nimam, tako, da se držim kar tega datuma - 17. maj, če ga je že stari ata določil.
Ko je bil še živ, sem za god od njega vedno dobila vrečko janeževih upognjencev in 2 "jurja" (20 dinarjev - tisti vijoličast bankovec, če se ga še spomnite).
Pri nas smo si za god vedno samo voščili, starima mamama, ki sta dali dosti na god, sem primesla še rožico, ostalih daril pa ni bilo.
Še vedno pa moji sorodniki tudi pokojnim prižgejo svečko na grobovih na dan, ko so godovali.
Je bilo pa v moji družini zato toliko bolj "praznovan" god mojega sina, Matije, ki led razbija. Saj poznate pregovor: Matija led razbija, če ga ni, ga pa naredi.
V skladu s tem (in ker vsi komaj čakamo pomlad) sem, če pravega ledu zunaj ni bilo, prejšnji večer v zamrzovalnik vedno dala posodo z vodo, da je naš Matija lahko naslednje jutro razbijal svoj led.
mamaF - Mojca