5. mar 2014 17:53
frina je napisal/a: |
Bojda Polikarp ni ime nobeni osebi v Sloveniji.
|
"Moj" Polikarp je naslovni lik Cankarjeve povesti z istim naslovom.
Očitno je bilo (tudi) takrat to ime izredno redko in izstopajoče, da se je avtor odločil svoj lik skozi župnikove besede "osramotiti" s tem imenom.
Po statistiki jih je v Sloveniji res malo (l. 2007 manj kot pet). Sicer pa hiter pogled po googlovem iskalniku najde javno objavljene podatke nekega gospoda Polikarpa iz poslovnega imenika.
Od TU kopiram nekaj zanimivosti o imenu Polikarp:
Polikarp je ime svetnika. Bil je škof v maloazijskem mestu Izmir in je umrl kot mučenec leta 156. Velja za zadnjega apostolskega učenca apostola Janeza.
Iz slovenske književnosti je znan Polikarp Kalan iz Tavčarjeve povesti Visoška kronika.
Nekdaj so v naših krajih nezakonske otroke ob krstu zaznamovali z nenavadnimi imeni, npr. z imenom Polikarp, to je umetniško opisal Ivan Cankar v povesti Polikarp, v kateri je ob zgodbi o nezakonskem kaplanovem sinu razgrnil bridko življenje nezakonskih otrok.
Mojega osebnega imena tudi ne najdem v koledarjih. Krščena nisem, da bi imela "svojo" svetnico.
Vendar pa je tistega leta, ko sem se rodila, moj stari ata našel v nekem "posvetnem" koledarju, da Mojca goduje 17. maja. Na koledarjih v kasnejših letih je Mojca izginila, na ta dan je vpisan Jošt.
No, moji stari starši so, kot večina ljudi iz tistih generacij, god spoštovali bolj kot rojstni dan, zato sem od njih na "moj" 17. maj vedno dobila vrečko janeževih upognjencev in tisti vijoličast dinarski bankovec, drugi stari ata pa mi je kupil čokolado. Stari starši so povedali, da mora človek imeti god "za naprej" in ne "za nazaj" in v mojem primeru so bili zadovoljni, da se je tako izteklo, saj je bila tista Mojca v koledarju edino maja, jaz pa sem rojena mesec prej