4. mar 2014 17:22
frina je napisal/a: |
. Do 2. SV niso nikogar poimenovali Primož.
F r i n a |
Ne bo držalo. To ime sem našla med svojimi predniki (uradni vpis v knjigi: Primus) že tamle okrog leta 1650 . Edinole, če je ime izginilo iz seznamov v kasnejših letih.
Tudi tega, da je bilo nujno poiskati ime, ki je sledilo dnevu rojstva, moralo pa bi biti v istem koledarskem letu, se na našem koncu niso držali. Mojega so šli iskat par dni nazaj, pa še kar nekaj takih primerov poznam. Doma smo praznovali izključno godove, v moji družini pa kar oboje, ker imajo vsi ostali razliko med rojstnim dnevom in godom več kot 6 mesecev in ravno prav pride za novo torto.
Enaka imena za živali in ljudi? Hmja. Prav hecno je izpadlo, ko je (nekaj desetletij nazaj) ena od sosed iz bloka na glas klicala ime mojega moža (običajno slovensko, danes celo zelo pogosto ime) in ko se je parkrat oglasil, ja, tukaj sem, kaj želite, smo ugotovili, da kliče svojega kokeršpanjela . Ni bil ravno navdušen (mož, mislim, psa nisem vprašala). Sedaj pa samo še čakam, da bo kakšna mamica svojega sinčka poklicala Reks ali pa Runo
Cila
PS: Kdor ni vedel, kdaj goduje, si je lahko izbral tudi 1. november. Po cerkvenem koledarju je to dan vseh svetnikov - Vsi sveti. Po taistem koledarju je dan mrtvih - Dan vernih duš - 2. novembra.
Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 04. 2014 17:33