7. okt 2010 18:06
Dvomim, da se je število dni pouka od takrat kaj posebej zmanjšalo. Če preštejete vse dni, ki zdaj štejejo za počitnice, lahko opazite, da se nekaj teh dni (letos 2) nadomeščajo. Torej to niso prosti dnevi. Od 1. 9. 2010 do 24. 6. 2011 je 191 šolskih dni, lahko rečemo, da dni pouka, ker se k pouku štejejo seveda tudi športni dnevi, dnevi obveznih izbirnih vsebin in še marsikaj (odvisno od vrste in nivoja šole - Oš, SŠ,...).
Obremenjjenost učencev/dijakov in zaposlenih na šolah je pa zdaj, po mojem videnju, bistveno večja kot včasih, recimo 20, 25 let nazaj (za bolj daleč v preteklost ne morem nič reči).
Tempo je tak, da se vsake 8 tednov prav prileže teden dni, ko NI POUKA, ko je čas za marsikaj: za počitek, da se poopravi kaj, za kar je v dneh pouka zmanjkalo časa, konec konec za to, da se učitelji in učenci/dijaki spočijejo en od drugega ...).
Če je kaj v naših šolah (ne samo po mojem mnenju) treba ohraniti, je prav zdajšnji ritem tednov pouka in dni prekinitev (ki se zaradi praznikov podaljšajo na približno 8 do 10 dni, od tega je načeloma manj kot pol dni, ki so delovni (torej ponedeljek-torek-sreda-četrtek-petek).
Naj dodam še to, da se meni zdi izraz (najbrž sem to že kje napisala) "krompirjeve" počitnice zdi aboten. Primeren bi bil "jesenske" počitnice, recimo. Ker so res jeseni in nikakor v času, ko se pri nas pobira krompir. Ta je takrat že kakšna dva meseca v kleteh, na njivah pa poganja ozimno žito. Ja, kopiranje tujega, prevajanje brez kančka zdrave pameti in uporabe razuma pač.
rimljanka
Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 07.okt 2010 18:09