28. feb 2003 14:52
Marjana,
danes sem spekla krofe z vanilijevo kremo:
skuhala sem vanilijev puding brez sladkorja in z malo manj kot 1/2 litra mleka. Skuhan puding sem mešala, dokler se ni shladil.Potem sem dodala 10 dag zmehčanega masla in 8 dag mletega slakorja z vanilinom (sladkor za posipanje) in vse skupaj še dobro zmešala z mešalnikom. Krema je precej sladka in lahko dodaš malo manj sladkorja, odvisno od okusa.
Krofe sem pa naredila takole:
Zmiksala sem 4 rumenjake, eno žlico sladkorja, eno kislo smetano, 2 žlici ruma
(75 %), pol žličke soli. Posebej sem naredila vzhajan kvas iz 3 g kvasa, žlice sladkorja in malo toplega mleka. Vse sem vlila v 1/2 kg namenske moke za kvašeno testo, kateri sem prej dodala za nožev vrh pecilnega praška. Testo sem mešala v mešalniku toliko časa, da je postalo gladko in se je ločilo od stene. Stresla sem ga v pomokano drugo skledo, pokrila s prtičem in pustila vzhajati v toplem prostoru (24,5 st.C) cca pol ure. Nato sem testo stresla na leseno desko, z roko raztegnila testo na debelino 1,5 cm in izrezala krofe. Vzhajali so pol ure na eni in pol ure na drugi strani. Nato sem jih cvrla do zlatorumene barve. Stikalo na srednji plošči SK sem imela na stopnji 5. Ocvrte sem malo pustila in nato napolnila z nadevom. Nekaj krofov se je kljub skrbnemu ravnanju med peko nagnilo, tako da nimajo enakomernega venčka. Zadnje sem naredila z roko (kroglice) in so vsi zelo lepi. Drugič jih ne bom več izrezovala. .
Lenca
lenca