21. okt 2008 8:04
No, jaz jo delam tako. Repo olupim in naribam. Nato posebej segrejem vodo, ki jo posolim. Mere ne vem napisati, ker vedno delam po občutku. Nato devam v večjo posodo repo, jo pritisnem, vendar ne premočno in zalijem z malo osoljene tople vode. To nadaljujem, dokler ne porabim vse repe.Na vrhu pa dam vedno kos belega kruha, ki ga po 24 urah vržem stran. To pa zato, ker se prej začne proses kisanja iz kvasovk iz kruha. Pritiskati pa ne smeš preveč, ker se potem, ko se kisa, vse dvigne in če je polna posoda, bo šlo čez rob. Nikoli pa repe ne obtežim, to delam pri zelju.Vmes pa dodam kašno zrno popra, lovorja in tanjše koreninice hrena(da je bolj bela, je rekla moja že zdavnaj pokojna babica)
Posodo z repo pustim kakšen teden v kuhinji na toplem, nato jo malo poskusim. Če se mi zdi zadosti kisla, jo pa prepakiram v steklenice za vlaganje in odnesem v klet. Če ne, pa še kakšen dan ali dva počakam.Tako mi zdrži celo leto. Še zdaj sem našla v kleti 2 lanski steklenici kisle repe, ki pa jo porabim jutri. Sem jo odprla in je še dobra.
Ko smo še pri babici kvasili repo, smo jo v kad po enakem postopku. Repa namreč ne izpusti toliko vode kot zelje, zato voda.
Kyara