Pred časom je bil v Nedelu objavljen recept za Koroške kipnike (vzhajance) ,je mogoče kdo probal?Je to podobno svaljkom?
Koroški kipniki(vzhajanci)
30. nov 2008 14:18
Kje so korošice?A res noben ni probal narediti teh vzhajancev? Sporočilo je spremenil(a) kohica dne 30. nov 2008 14:47:28
30. nov 2008 16:17
Ojej,ravno prejsni teden sem gledala novi jedilnik za mesec december v nasem vrtcu.En dan naj bi otroci imeli kipnike.Ker sem zanje, ze slisala, nimam pa pojma kako to gleda, sva imeli s kuharico kar dolgo debato o tem kako to zgleda. Baje je testo kot za buhtlje, le da se da po vzhajanju kuhat. Ker je nasa kuharica trenutno v bolniski in se je le oglasila,da pogleda na nadomestnega kuharja, se je le ta hitro vmesal z komentarjem: To vzhaja in to kak, bi pa ja morala vedet kako je ko stvari rastejo in rastejo.....:). Ker vem,da najbrz ta komentar ni kaj dost pomagal pripenjam link ce bo mogoce kaj vecja pomoc: http://freeweb.t-2.net/savel/slovenskakuharica Lp, Tarja Tarja83
30. nov 2008 16:46
Te so bolj podobni gluhim štrukljem ali svaljkom. Sestavine so: 50dag ostre moke,3g kvasa(kvasni nastavek),jajce,4 žličke olja,voda Zamesi se testo,3x naj vzhaja.Iz testa se oblikuje manjše kroglice,še 1x naj vzhajajo.Kuhajo se v slanem kropu na vsaki strani 3 min.Piše ,da ponudi s solato ali kot priloga k mesu. A kdo pozna?
30. nov 2008 17:08
Preverjeno dober recept za prave koroške kipnike: 1/2 kg namenske moke žlička soli 2 dag kvasa 1 velika žlica skladkorja 1 jajce žlica masla (razstopi v 2 dcl mleka) Iz sestavin naredi gosto testo. 2x vzhahaj. Z žlico zajemaj maso in delaj kroglice, pusti, da vzhajajo. V vreli vodi (slani) kuhaj pokrito na eni strani 3-4 minute, odkrito na drugi strani. V vodo jih ne daj preveč, saj še narastejo. Kuhane kipnike, razreži na 4 dele s sukancem. Zabeli z ocvirki, ponudi s solato. Pravi kipniki so mehki in se kar topijo v ustih. Niso prav nič podobni svaljkom. Zakaj kipniki? Vzhajano testo-kipjeno testo. Pozdravček, Sonja Sonja
30. nov 2008 17:17
A mora biti namenska moka ,tam je bilo napisano ostra?
30. nov 2008 17:47
Glej, kohica. Naredi po enem receptu. Če ti bodo všeč, verjetno ne boš preizkušala še drugih, saj so si zelo podobni. Namenska ali ostra? Jaz bi delala po mojem receptu-ker vem, da uspejo 100%. Je pa res, da uspeh ni samo v moki, temveč v postopku, predvsem v kuhanju in "rezanju". Moraš biti zelo previdna, lahko hitro postanejo zelo trdi (take izločim). Sonja Sonja
30. nov 2008 17:59
Sonja,hvala
30. nov 2008 18:08
Jaz jih preverjeno (po receptu moje žal pokojne babice ) delam tako:1/2 kg gladke moke, 1 jajca, malo soli,1 kocka kvasa, mleko,sladkor. Kvas zmešaš z malo sladkorja v mlačnem mleku, ko naraste, dodaš k moki, v katero daš sol in jajco. Dobro zmešaš in narediš majhne kepe, ki jih polagaš na pomokano servieto, da narastejo. Na vsaki strani naj počivajo 20 minut. Nato po dva polagam v soljen krop. Kuham na vsaki strani pet minut. Nato jih razrežem z nitko in zabelim z ocvirki. Zraven ponudim zeleno solato. Če jih v vodo polagaš z žlico, so radi trdi. Tudi kuhani naj ne bodo rezani z nožem. Veliko uspeha!
30. nov 2008 18:18
S čim se pa dajo v vodo? kohicaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Forumi (vroče teme)
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti
Indijska vegetarijanska skleda
Jagodni cmoki z makovim sladoledom