Limone

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

tema odprta - 29. jan 2003 17:07 | ogledi: 6.190 | odgovori: 12

Pred dnevi sem iz Dalmacije dobila večjo količino neškropljenih limon, ki so v zadnjem času (dragocena) redkost, zato bi jih rada ohranila čimdlje, da se mi ne bi posušile. Sok niti ni problem, ker ga lahko dam v posodice za led in zamrznem, večje težave mi povzroča lupina, za katero ne vem, kako naj o shranim, da jo bom lahko uporabila tudi kasneje.

Ima kdo kako preizkušeno idejo, kaj naj naredim z lupinico?

hvala za pomoč

lp, maja

ladybird  

član od: 17.2.2002

sporočila: 54

29. jan 2003 20:23

Lupinico naribaj in daj v steklen kozarec : eno plast lupinic, eno plast sladkorja. Jaz potem to hranim v hladilniku. LP Damjana

Barbara Cuzak  

član od: 20.3.2002

sporočila: 108

30. jan 2003 8:10

Včeraj sem gledala oddajo in so prikazali kako kandirati sadje..... te zanima...potem ti opišem

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

30. jan 2003 9:15

Jaz jih kar zamrznem (cele ali pa ze ozete) in lupinico nato se zmrznjeno nastrgam. LP,R.

Berni  

član od: 2.7.2002

sporočila: 55

30. jan 2003 11:15

Jamie Oliver jih je pripravil takole: Zarežeš jih 4x (vendar ne prerežeš do konca), nato v razpoke natlačiš grobo sol. V velik kozarec na dno natreseš sol, povrhu naložiš limone in tako do vrha. Poskušaš pustiti čim manj praznega prostora - ga zapolniš s soljo. Potem pa sem pozabila ali to postaviš na sonce ali samo počakaš mesec dni, da se dobro "uleže". Uporabljaš za pripravo hrane, kjer bi tudi drugače uporabila sol in limone. Pri njemu je to izgledalo super. lp

hana039  

član od: 3.6.2002

sporočila: 87

31. jan 2003 21:31

Sicer malo mimo te teme, vendar imam dobre izkušnje s konzerviranjem s soljo. Sama pripravim svojo vegeto: vsa domača zelišča in korenje in petršiljeve ter korenine zelene lepo zmeljem z mešalcem in dodam sol, naložim v kozarce, zavijem v časopisni papir in ne boste verjeli po 2 letih zgleda še čisto sveže...LP Tanja

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

4. feb 2003 17:31

Najlepša hvala za vse ideje - bom preizkusila. Limon je dovolj :) Barbara, prosim za recept oz. postopek kandiranja limon. lp, maja

MA-RE  

član od: 4.2.2003

sporočila: 38

7. feb 2003 1:01

REW Berni: Če se prav spomnim ( low disk memory) te oddaje le Jamie omenil nekaj o uporabi čez dve leti? Marijan PETEK

facko  

član od: 6.2.2003

sporočila: 47

7. feb 2003 20:26

hana a mi lahko prosim posljes recept za domaco vegeto. slisi se prav fino. facko

Drejči  

član od: 28.11.2002

sporočila: 68

9. feb 2003 7:28

Tudi mi smo dobili večjo količino limon. Naredila sem limoneto; ker mi je boljša, če skoraj vse limone olupim, sem olupke v pečici ( 50 stopinj cca , pa ventilator ) posušila, jih zmlela in potem mlete zmešala s sladkorjem. Vse skupaj sem potem shranila v steklen kozarec. Ko sem delala pito, sem malo tega sladkorja potresla po jabolkih in je super. Zelo močna aroma in ni potrbno ribati lupine. LP

Barbara Cuzak  

član od: 20.3.2002

sporočila: 108

10. feb 2003 8:24

Kandiranje limon in drugih sadežev gre pa takole : Limonino lupino, na koščke narezano sadje v postavimo v hladno vodo in zavremo, ocedimo in ponovno pristavimo v hladno vodo, da zavre. Potem vzamemo sadje iz vode in položimo v posodo v kateri smo zavreli sladkor (2-3) in vodo (1). To pustimo namakati cca. 24 ur, vzamemo ven in položimo na rešetko, da se posuši. Ko je sadje napol posušeno, ga lahko povaljamo v zelo drobno mletem sladkorju za lepši videz. (ne sladkor v prahu). In to je vse.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti