Zavarovanje kredita pri zavarovalnici

Rmeli  

član od: 5.2.2004

sporočila: 344

tema odprta - 15. okt 2008 20:21 | ogledi: 3.254 | odgovori: 7

Pozdravljeni, spet imam eno vprašanje( spet nekulinarično), ampak tukaj izvem marsikaj, zato se obračam na vas.

Če vzamem kredit( 25 tisoč eur/72 mes), mi banka ponudi možnost življenskega zavarovanja. Zanima me, kaj mi to prinese. Če redno plačujem zavarovanje in kredit, kaj je po 72 mes.Če se mi kaj zgodi, kdo odplačuje kredit zavarovalnica ali potomci?

Prosim, za kakšno čim bolj jasno razlago.

Hvala vnaprej, Rmeli

Rmeli

sasaz  

član od: 4.10.2001

sporočila: 85

15. okt 2008 20:42

Kolikor so meni te stvari znane (iz "doktorata" pri najemu lastnega kredita) nekatere banke samo prodajajo zraven te produkte, od katerih ni nujno, da ti kaj imaš...mislim na to, da pri nekaterih samo plačuješ mesečno anuiteto za zavarovanje, potem pa ne dobiš nič na koncu, ampak se samo banka dodatno okoristi na tvoj račun. Iz najine izkušnje lahko rečem, da je bolje, da ta denar, ki bi ga namenila za zavarovanje, porabiš za višji znesek mesečne anuitete in si tako skrajšaš odplačilo kredita, ker so danes obresti tako visoke in še rastejo... Nama je ena banka ponujala najbolj ugodno ponudbo, kar se tiče pribitka, ampak so poleg tega hoteli še zavarovanje, potem ko sva pa izbrala drugo banko, in sva povedala, da bova drugje, so bili pa naenkrat pripravljeni tudi na to, da ne bi plačevala tega zavarovanja. Z vsemi žavbami so namazani ti bančniki, zato si vzami en mesec časa in hodi naokoli s konkurenčnimi ponudbami in si izbori najboljše pogoje, tudi če to pomeni, da greš po trikrat v eno banko. Razlike so bile vsaj pri nama očitne. Pa srečno! Saša

ajetam  

član od: 28.6.2004

sporočila: 272

15. okt 2008 20:46

Če se ti kaj zgodi, se kredit "deduje" in dediči ob premoženju prevzamejo tudi kredit. V primeru, da pokojnik ne zapusti premoženja, ni zapuščinske razprave in potencialni dediči (ki v tem primeru ne dobijo nič, ker nič ni) ne rabijo prevzeti obveznosti iz naslova neodplačanega kredita, če ne želijo (v tem primeru banki neodplačan del kredita poplača zavarovalnica, če je kredit zavarovan pri zavarovalnici, kar večina kreditov je). Običajno je, da ti banka zraven kredita skuša prodati še kaj - življensko zavarovanje. To je zelo dobrodošlo v primeru, da umreš pred odplačilom kredita. Tvoja izguba bi za družinske člane - dediče pomenila tudi izgubo v materialnem smislu (izpad tvojega dohodka, ostal pa bi jim tudi neodplačan kredit), v tem primeru bi jim pomagala izplačana sredstva iz naslova življenskega zavarovanja. Pri življenskih zavarovanjih pa moraš ločiti klasična življenska zavarovanja in naložbena , pri katerih ti ob koncu zavarovalne dobe zavarovalnica izplača določeno vsoto. Če je finnačni položaj tvojih dedičev tak, da jim v primeru tvoje smrti odplačevanje kredita ne bi predstavljalo problema, potem življensko zavarovanje ni nujno, v nasprotnem primeru pa je zelo priporočljivo. Malo sem se razpisala. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

15. okt 2008 21:26

Ob odobritvi kredita večje vrednosti pogosto banke postavijo za pogoj življensko zavarovanja zaradi svoje varnosti (da bo kredit res odplačan tudi v primeru tvoje smrti) in zaradi varnosti svojcev v primeru najhujšega - kot ti je že razložila ajetam. V takih primerih je zavarovalna polica vinkulirana. To pomeni, da ne glede na upravičence, ki so v primeru smrti zavarovanca navedeni na polici, zavarovalnica izplača zavarovalnino banki. Po domače povedano: v primeru, da kreditojemalec (in obenem zavarovanec) umre, se iz zavarovalnine najprej poplača neodplačan del kredita, razliko pa dobi upravičenec, naveden na polici. Ko je kredit odplačan, banka dostavi zavarovalnici devinkulacijsko izjavo, v kateri izjavlja, da nima več interesa in zgoraj navedeno ne velja več - v primeru smrti po tem trenutku, dobi zavarovalnino v celoti upravičenec oz. v primeru doživetja zavarovanec. V nobenem primeru zavarovanje za primer smrti ni nekaj slabega, nekaj česar ne bi potreboval praktično vsak, če pa človek najema kredit večje vrednosti pa sploh ne. Življenskih zavarovanje je veliko. - Najbolj "osnovno" in najceneje (dobesedno nekaj € mesečno - odvisno od spola in starosti) je "zavarovanje za primer smrti." Pri tem zavarovanje se izplača zavarovalnina, če zavarovanec v času trajanja umre. Če vnaprej določeno dobo zavarovanja preživi, se ne izplača nič. - Takoimenovano "kombinirano" je zavarovanje za primer smrti in doživetja in je že nekaj dražje. Ob sklenitvi se določi zavarovalna vsota, ki jo zavarovalnica izplača v primeru smrti svojecem in "vsota ob doživetju", ki jo zavarovanec dobi, če to dobo preživi. - Naložbena zavarovanja so najbolj razširjena v zadnjih letih. Minimalne premije se razlikujejo od zavarovalnice do zavarovalnice, gibljejo pa se med 20 in 30€. Določi se zavarovalna vsota, izplačljiva v primeru smrti v začetnih letih, ki je običajno seštevek vseh predvidenih plačanih premij (pri nekaterih zavarovalnicah se lahko poveča do 100%). Od mesečne premije, ki jo zavarovalec plačuje, gre približno 3% za zavarovanje, ostalo pa se nalaga v vzajemne sklade. Če zavarovanec umre v prvih letih, ko je njegovega premoženja v skladih še malo, se izplača vnaprej določena zavarovalna vsota, kasneje pa vrednost premoženaj v skladih (oz. kar je pač večje). Če zavarovanec preživi zavarovalno vsoto, dobi izplačano premoženje, ki se je nabralo in plemenitilo v skladih. Koliko b to, ne more napovedati točno nihče. Odvisno je od tega, kako bodo skladi "delali", lahko se le predvideva in realno predvidevanje na dolgi rok (10-15 let) je med 7 in 10%. Torej je to pravzaprav oblika varčevanja z zavarovanjem. Različnih produktov je toliko kot zavarovalnic, princip pa je pri vseh isti. Med skladi, v katerih boš varčeval izbiraš sam, veliko pa jih že ponuja tudi sklade z garancijo, ki so seveda manj donosni, pa veliko bolj varni. Issi Sporočilo je spremenil(a) Issi dne 15. okt 2008 21:28:39

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. okt 2008 8:31

Issi, very good. Nimam nič dodati. Vendelina jr.

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

16. okt 2008 9:27

Malo bolj enostavno: Kredit boš zavarovala s plačilom zavarovalne premije. To pomeni, da v primeru, da kredita ne boš odplačevala, banki poplača kredit zavarovalnica. Zavarovalnica potem terja tebe ali tvoje potomce, če ti umreš. To lahko pomeni tudi, da bodo morali tvoji otroci prodati nepremičnino, da poplačajo dolg zavarovalnici. Življenjsko zavarovanje pa te odreši skrbi, da bi se dolg prenesel na potomce. Od plačila zav. premije ti nimaš nič, razen da si brez skrbi, da bi morali otroci odplačevati tvoj dolg. Razmisli o naložbenem življenjskem zavarovanju in povej, da bi rada kritje za znesek kredita. alibaba

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

16. okt 2008 9:45

Če že imaš kakšno življenjsko zavarovanje, lahko to uporabiš za zavarovanje posojila, se polica vinkulira na banko. Meni so tako naredili in nisem sklepala novega, ampak uporabila tisto, ki sem ga že imela.

Sicer pa je issy napisala od A do Ž.

Mamamia

mamamia

korosica  

član od: 21.9.2007

sporočila: 170

17. okt 2008 20:34

Če imaš sklenjeno to življenjsko zavarovanje potem se v primeru smrti iz tega zavarovanja odplača kredit, drugače kredit banki plača zavarovalnica kjer je kredit zavarovan, potem pa zavarovalnica terja dediče. Lp, korosica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti