12. okt 2008 21:17
No, po moje gre takole: lupine pomranč, mandarin, limon,... spravim s sadeža po možnosti v čimbolj pravilni obliki če ne gre (pri mandarinah s tanko lupino gre težko), pač kakorkoli. Belih delov NE odstranim, včasih pa jih, kakor se pač odločim, okusa sta pa različna, slednji morda malo pogreni.
Take lupine dam v vodo, jih obtežim in nekajkrat zamenjam vodo (recimo v 24 urah ene 3x, imam na hladnem, ni treba v hladilniku). Potem jih v vodi skuham, da se malo zmehčajo. Odcedim in ohladim; narežem na kockice in nasujem sladkor, premešam in počasi kuham, da se vse skupaj zgosti. Sladkorja po občutku, vsaj toliko, kot je lupinic.
Izkazalo se je, da se shranjevanje najbolje obnese tako, da jih hranim v kozarcih v hladilniku ali hladni kleti), zalite s sladkorno raztopino, v kateri so se kandirale. Po vrhu posujem še kristalni sladkor.
No, resnici na ljubo, niso prave kandirane lupinice, so pa zelo uporabne. Ravno danes sem vzela žlico ali dve iz kozarca, poravnala ostalo in ponovno nasula sladkor, bo čakalo še dolgo. Lupinice so pristale v domačem prijatelju.
Upam, da sem bila dovolj jasna.
rimljanka - zasebno mnenje