Kaj kupiti?

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. okt 2008 11:34

Srcektorta, a ti vedno takole "što na umu to na kulinariki?" butneš ven vprašanje? Pa naj nekdo malo razmišlja in ti ponudi odgovor za to, da bodisi dobiš potrditev tistega, kar si že mislila, ali pa da boš, če bo kaj narobe, imela izgovor "meni so tako svetovali, jaz nisem imela mnenja"..... Mislim, punca, so vprašanja in so vprašanja. So vprašanja v stilu, kaj se splača videti v tuji deželi - in takrat je primerno, da se to na široko vpraša in letijo odgovori. Ker gre za vprašanje, ki ni ravno blazno osebno in itimno. In so vprašanja, ki si jih mora človek sam zastaviti in se potem potruditi, da pride sam do odgovora. Ker je iskanje odgovora v bistvu odgovor. In vprašanje, kaj podariti svojemu otroku ni vprašanje o produktih, temveč je vprašanje o odnosu. O odnosu med staršem in otrokom. TI imaš otroka, ti ga moraš spremljati in v ta sklop spada tudi to, da malo prebereš kakšno knjigo o otrokovem razvoju. Ti poznaš otroka (mi ga ne), ti veš, kaj ga veseli, s čem se najraje igra, verjetno ti je že pvoedal, ka bi rad in zdaj se izvoli vprašai, ali si ga sploh slišala. Oziroma, ali ga poslušaš. Mislim, RES poslušaš? Nekako se nagibam k temu, da bi mama, ki res posluša svojega otroka, imela že dneve pred njegovim rojstnim dnevom narejen načrt kakšno darilo pripraviti za otroka. Ker bi ji bilo to najbolj pomembno. Vendelina jr.

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

10. okt 2008 13:44

Srcektorta, zdaj pa imaš. Na čisto luštno in konkretno vprašanje brez kakršnega koli globljega psihološko pogojenega vzgiba si dobila take in drugačne odgovore. Ne sekiraj se, tudi jaz nisem imel že ne vem kako prej ideje kaj kupiti mojima otrokoma pa sem jih zelo poslušal in spremljal. Tako je še danes, kljub temu da sta že oba študenta. Smo zelo navezani drug na dugega imamo se radi in se spoštujemo. Glede teorije vzgoje oz. kako se iti starše je pa tako in tako najvažnejša tista teorija ki pravi, da za to ni teorije. Življenja z vso svojo specifiko ter sleherni od nas s svojim značajem se pač ne da ukalupiti v neke standarde in norme. Potem pa je tu še čas,ki ga živimo, življenske navade in še in še. Zato je moj nasvet: kupi tisto kar si otrok želi. Moja hči je npr. imela 30 barbik z vso možno opremo, hišami, konji in kaj jaz vem kaj še, sin pa na kupe orožja od pištol , sabelj in bodal. Pa sta oba ,kot sem že napisal zelo v redu človeka ter odlična študenta. Naj bo vsak rojstni dan tvojega sina zanj enkraten in nepozaben. To je popotnica,ki jo bo nosil s seboj vse življenje. LP hedonist

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

10. okt 2008 17:32

Saj, hedonist, za to gre. Mama in oče morata vedeti, kaj kupiti otroku, ne spraševat neznancev.

Meni to ni bilo luštno vprašanje, ampak nezrelo. Saj v nadaljevanju si sam to potrdil.

Srcka sploh ne obsojam, daleč od tega, samo ugotavljam, da se nekateri ne znajdejo prav v svoji starševski vlogi. Ti si se znašel, ker ko nisi vedel, kaj kupiti (to smo vsi dali skozi, tudi jaz imam dva študenta), smo prisluhnili in izpolnjevali želje. In nam je bilo obdarovanje vedno dogodek.

Srcektorta pa lahko iz vseh odgovorov potegne kak koristen nauk, tudi če se v ogledalu, ki ji ga kdo nastavi, ne vidi podoba, kot si jo želi. Velja za vse med nami, ne samo zanjo.

Mamamia

mamamia

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

10. okt 2008 17:56

Mamamia, imaš prav, ampak jaz res vprašanja ne jemljem tragično. Sej gre morda le za firbec, kaj pa drugi kupujemo , so pa tudi taki, ki rabijo enostavno le potrditev. brez tega se nekako ne znajo odločati. Pa sej to ni nič slabega. In tudi če zveni to nezrelo. Pa sej življenje ni samo ena prokleto resna drama. Sej je vendar tudi komedija ! V komedijah neznansko uživamo ( razni Špas teatri z poceni humorjem so danes prava uspešnica !) če pa nekdo postavi neko vprašanje ,ki je po mnenju neaterih nezrelo je pa cel hudič. Amapak seveda vsak ima pravico do svojega mnenja in komentarja. Vse in vsakogar cenim ampak to ne pomeni, da ne bom povedal tisto kar mislim. Pa tudi za ceno da me bo kdo okarakteriziral za nezrelega. Saj nenazadnje sem pa to rad, pa tudi otročji. Vsako leto bolj. Tako kot Pika Nogavička , saj se spomnite čudežnih kroglic "pregelk". LP hedonist

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

10. okt 2008 18:24

Hedonist, popolnoma se strinjam s tabo. Dodala bi samo to, da če ne veš, kaj podariti nekomu, ki ga imaš rad, še nisi nezrel in to niti slučajno ne pomeni, da ga imaš kaj manj rad. Jaz imam mojo mamo neizmerno rada, ampak imam kljub temu probleme pri izbiri darila, ker se mi včasih nič ne zdi dovolj dobro zanjo. V tem ne vidim nič slabega. Srčektorta, upam, da ste fajn praznovali, pa ne oziraj se na komentarje, nekateri si pač pumpajo ego s tem, da se takole anonimno spravljajo na druge. RadaJem

srcektorta  

član od: 13.5.2008

sporočila: 153

10. okt 2008 22:01

kako hitro obsojate.moj otrok ima rad spidermana in ne more imeti vse spidermana.kot sem rekla bi mu kupila računalnik "MALI VEDI".in kot veste za prvega otroka ne moreš vse vedeti za naprej.zdej ne vem ali bo vesel tega vedija.ali pa igrico "lotti carotti"? srcektorta

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

10. okt 2008 22:33

Mali vedi mu bo gotovo všeč, od prijatelja nečak je bil čisto navdušen nad njim, kupili so mu ga pa za 5. rojstni dan. Poleg tega je zelo poučen in ga bo lahko uporabljal dalj časa. RadaJem

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

10. okt 2008 22:34

Srčektorta, obsojanja tudi sama ne maram. Žal pa na zadnje vprašanje, ki si ga zastavila, mi res ne moremo odgovoriti. Ali bo vesel vedija ali ne? Fantka sploh ne poznamo. Lahko ti samo povemo, če je všeč našim otrokom. Moj nasvet? Kupi mu no tisto, kar si želi. Sicer obstaja nevarnosti, da bo imel občutek, da mu ne znaš prisluhniti. tulka

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

10. okt 2008 22:56

Če mu je všeč spiderman, zakaj mu ne kupiš spidermana. Otroci ne gledajo na ceno ali velikost, ampak so veseli darila, ki jim je všeč. Sedaj se dobi tisoč in ena reč s spidermanom, pa mu lahko kupiš eno malenkost - npr. škornje, dežnik, kapo, rokavice, igračko. Presrečen bo, če mu boste naredili še zabavo, povabili kakšnega prijatelja, pa da upihne svečko na torti... Če bi mu rada kupila vedija, ga potem lahko en dan pelješ do trgovine, in ga vprašaš kakšen se mu zdi vedi, če bi ga želel itd. Vedeti moraš tudi, da bo vedi aktualen malo časa, če ga sama ne boš spodbujala, da ga bo uporabljal - ponavadi tako, da ga uporabljata skupaj. Meni se zdi, da za velika darila ni potreben rojstni dan ali dedek mraz. So toliko draga, da se splača kupiti po premisleku, ne pa zato ker ne veš, kaj bi mu drugega kupila. matilda

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

10. okt 2008 23:00

srcektorta je napisal/a:
in kot veste za prvega otroka ne moreš vse vedeti za naprej. srcektorta
No, jaz ravno za prvega otroka vem trenutno vsaj 10 stvari, ki bi jih imel. Med njimi so nekatere bolj pametne stvari, nekatere bolj neumne, najbolj srečen bi pa itak bil, da ga praskam po hrbtu in mu berem pravljice;) Več težav imam kaj kupiti drugemu otroku, ker mali uporablja vse igrače večjega, pa tako majhen je še, da nima še svojih želja. matilda

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti