Sadje škurša

irenapena  

član od: 4.11.2004

sporočila: 28

tema odprta - 5. okt 2008 19:40 | ogledi: 8.551 | odgovori: 13

Zdravo,

mene pa zanima, čepoznate sadež: raste na zelo velikem drevesu, po obliki je podobna hruški in je velika okrog 4 cm. Barva je rumena in ima kako liso rdečo. Ko je taka čvrsta rumena, zelo veže usta in je neužitna. Ko je pa rjava in zgleda kot gnila, pa ima tak čudno prijeten okus. Doma ji rečemo "škurša". Ne vem pa kako se ji reče drugače.

Hm, sem napisala kot kako uganko

Zanima me, če jo katera uporablja pri pripravi kakih dobrot. Menite, če bi naredila kako marmelado, bi šel ta trpek okus stran?

Hvala za odgovore

irenapena

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

5. okt 2008 19:45

Mogoče misliš kutine,zelo lepo dišijo.Stara mama je delala marmelado iz njih.Zelo dobra lp goga

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

5. okt 2008 19:46

Mislim, da si opisala kutino. Uprablja se za marmelado ali kompot, lahko pa jo daš v omaro med perilo, da bo lepo dišalo :) katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

jass  

član od: 9.4.2006

sporočila: 521

5. okt 2008 19:56

Jaz pa mislim da je skorš. Sem ravno sinoči spraševala na čveku če katera to rastlino in sadeže pozna in za kaj se uporablja. http://www.skouris.si/ jass

irenapena  

5. okt 2008 20:02

Neee, niso kutine, te poznam. to na slikici bi pa bilo. Samo te naše so malo manjše in bolj rumene. Zanima me kako bi se jih dalo kaj uporabit. moj oče jih da zraven tropin, ko kuha tropinovec. Za drugo pa?... irenapena

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17820

5. okt 2008 20:05

Marmelada bi moral biti OK, malo trpka, zakajj pa ne. pa medili so jih, preberi linke. Žganje iz njih bi tudi moralo biti OK. Jaz bi ne imela nič proti košari(ci) skorša.

Skoršev je veliko variant, irenapena. Poglej še tule: http://images.google.si/images?gbv=2&hl=sl&q=

Morda še to, njegovo strokovno, zann stveno ime je: Sorbus domestica. Močno olajša iskanje po spletnih straneh, če ga uporabiš.

rimljanka - zasebno mnenje

irenapena  

5. okt 2008 20:37

Ma zakon ste! Kjer se mi poraja vprašanje, dobim tu odgovor... irenapena

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

6. okt 2008 20:00

Včeraj sem govorila s sosedo in mi je povedala, da so včasih vsako leto delali vino iz škorše. Mošt so naredili kot iz jabolk, za naprej pa ni vedela, ker je bilo to bolj moško opravilo. Menda pride odlično vino, prej sladko kot trpko. Če se boš odločila za vino, mi sporoči, pa bom bolj natančno izprašala njene sinove.

Drugače pa nekateri delajo iz škorše dober kis, napravi se ga pa tako kot jabolčnega.

Marmelado pa lahko poskusiš vsako zadnjo soboto v mesecu v Piranu, ko je pri nas merkatino. Ni prav nekaj posebnega, jaz bi jo raje dodala kakšni mešanici.

nola

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

6. okt 2008 20:21

Kaj pa nešplje poznate? Pri nas v vinogradu na sosednji parceli je bila ena nešplja, potem so pa pot širili in je storila bridki konec :( Je bila pa precej podobna: ko je zgledala kot gnila, je bila šele užitna. Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti