Zajtrk

ladybird  

član od: 17.2.2002

sporočila: 54

tema odprta - 25. jan 2003 17:26 | ogledi: 6.597 | odgovori: 8

Doma imam dve šolarki. Vsako jutro jima seveda pripravim zajtrk.

Ponavadi kruh z raznimi namazi (marmelada, maslo, med...) in kakao, čaj, mleko ali belo kavo. Včasih pa tudi kakšne žitarice v mleku.

Ampak to je že tako dolgočasno!!!

Ima kdo kakšne predloge za dober zajtrk? Samo, ne kakih palačink ali podobno, ker zjutraj ni toliko časa. Lahko bi se pripravilo kaj tudi že zvečer.

Pa če ima kdo kakšen recept za dober namaz!

Pridite na dan s svojimi zajtrki!!!

LP

Damjana

neznan uporabnik

25. jan 2003 18:57

Palačinke lahko spečeš zvečer, jih pokriješ, da se ne posušijo, zjutraj pa samo pogreješ - ali pa tudi ne (po okusu). Nasvet je seveda uporaben samo, če otroci ne zahtevajo izrecno svežih palačink. Sicer pa lahko prejšnji dan skuhaš mlečni riž ali spečeš rižev narastek. Pa je malo za večerjo, malo pa za zajtrk. Kaj pa skuta? Če si lahko vzameš pet minut časa, speci jajca na oko ali umešana jajca. Morda tudi mehko kuhano jajce, hrenovka, topli sendvič (sestavine narežeš zvečer)...

micam  

član od: 21.5.2002

sporočila: 51

27. jan 2003 8:58

HOJLA! Dolgocasnost bi verjetno ubila ze s tem, da jima pripravis kaksen milk shake iz banane ali podobnega, kar zelo nasitna zadeva. Naredis kaksen pica sendvic, na kruh das malo kecapa pa sir in sunko in vse skupaj malo popeces v pecici, toliko da se sir stopi. Pa se jamrali ne bosta, da je kruh star (to sva s sestro vedno) Lahko pa speces rogljicke, se res pecejo 20 min, a verjetno od tvojega vstajanja, pa do tega da punci spravis za mizo le potece tistih 20 min. Lahko ze zvecer pripravis jogur, preprosto navaden jogurt das v kozarec, das ces malo borovniceve (ali druge) marmelade in je. (V original receptu je ces se malo likerja, to si lahko privoscis sama). Pokrijes s pokrovckom (da pocaka do jutra) in nekako bolj zabavno zgleda. Lahko pa v jogurt narezes kaksno sadje, pa dodas malo kakava, da je se boljse. Spet so meni tu vsec banane. Kar se pa namazov tice, meni je vsec moscarpone. Lahko naredis tunin namaz (tuna, kapre, majoneza, kisla smetana), lahko liptaver (ne vem recepta, a je sigurno med recepti na KS). Pa nutela. Pa razno razni sircki. Aja pa kaksna francoska solata... Ce ti le iz dolgocasja ne zelita jesti jima lahko pripravis raznice z hrenovko. Narezes hrenovke jih nabodes na palcke in popeces. Pa zgleda kot da jes kaj vem kaj. Saj cez cas ni vec ok, a vseeno kaksen teden jima bo pa le zanimivo. Nama je oce risal slikice na sendvice. Namazal nama je kruh s kaksnim sirnim namazom, gor narisal ladico in podobne zadeve in potem sva vse pojedli. No pa obicajno je pogruntal kaksno cudno ime za vsako navadno hrano. Tako je mama ze v ponvi palacinke razrezala na vecje kose (na kot smoren, tam na 4-6 kosov) in rekla sta da je to karabu in na vsak kos dala malo marmelade pa je bilo. Obicajno je dala ene 3 vrste marmelade, tako da je bilo se bolj zabavno. Popecenim kruhovim snitam smo doma rekli supce in to je bilo lepse jesti kot kruhove snite (mislim da se tako rece).Aja pa jedli sva le tiste iz francoske struce, ker so bolj zabavne kot veliki kosi kruha. Pohanbim buckam se vedno recemo ribice cukice. Buck pac nisva zeleli jesti, ribice cukice pa kot nore. Bile sva blazno zbircne, tako da je bil uspeh ce sva sploh kaj pojedle in moram reci, da je imela mama kar veliko domisljije da sva sploh kaj pojedli. Pomagale so tudi pravljice. Zmisli si kaksno pravljico iz vsakdanjega zivljenja in jima pripoveduj, pa tako po obrokih, vsako jutro malo. Nama so pomagale pravljice o tem kako je stric doma nagajal in kako se je zgubil.... Poberi vse otrocarije iz otrostva in jima povej, kaj si ti, tvoja sestra ali brat (ali mozeva...) pocela ko ste bili majhni, to je zabavno. Medve sva to poslusale tja do srednje sole. Se zadnjic je sestra rekla mami naj ji pove pravljico o Marjanci ki je jedla in potem pocla, pa sva obe ze precej cez 20. Upam, da sem ti kaj pomagala. LP Mica

ladybird  

član od: 17.2.2002

sporočila: 54

29. jan 2003 10:42

Hvala za nasvete!!! LP Damjana

pepika_66  

član od: 31.7.2004

sporočila: 7

19. sep 2004 8:59

No,tole si je pa res vredno zapomniti,ker imam 2 hčerki,ki sta zelo izbirčni,tako da ne veš katera je bolj.Vsak tak nasvet je zelo dragocen. Najlepša hvala. Sporočilo je spremenil(a) pepika_66 dne 19. sep 2004 09:01:38

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

19. sep 2004 12:51

Pri palačinkah pa ne kompliciram. Za vsakega jajce + malo moke + sol in malenkost moke. Fino zmešam da ni grudic in sta takoj gotovi dve debelejši palačinki, Namažem z čokolado ali marmelado.... Važno je da sta vsak pojedla svoje jajce z OH-ji in lep kozaec mleka ali kakava zraven. To te do 9.30 mora držat pokonci. Mi je pa všeč ideja z riževim narastkom ali pa z supcami iz francoske štruce. Lumpica

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

19. sep 2004 23:10

Draga Damjana, tale tvoj post bi izkoristila za eno vprasanje, ki sem ga zastavila tu na forumu ze lani, med bozicnimi prazniki....videla sem, koliko razlicnih vrst piskotov peces in.... :) res bi te lepo prosila za recepte. tukaj je sporocilo od lani: <http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2306> Zelo ti bom hvalezna ce si bos vzela toliko casa in jih napisala. Lep pozdrav, Zala

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

22. sep 2004 9:50

še nekaj idej za zajtrke, sicer bolj ali manj neizvirnih.... Vse je kar hitro pripravljeno.. v nekaj minutah - hrenovke - jajčka - na oko/umešana/mehko kuhana/ham and eggs/cvrtje (to sva oboževali midve s sestro) - sendvič z nutelo in banano = žemljo prerežeš, obe polovici namažeš z nutelo, daš noter še na koleščke narezano banano (moja sestra in bratranec sta čisto norela od navdušenja, če nas je babica pocrkljala s tem) - mlečni zdrob - jogurt (sadni ali navadni) - muesli s sadnim jogurtom + sadjem - čokolešnik in podobne zadeve - topli sendvički (super za porabit star kruh) - skuta (lahko sladka ali slana) - puding (ga pripraviš že zvečer) - tunina ali kake druge ribe iz konzerve (če jih jesta) - kruh z raznimi namazi, od paštete, topljenega sirčka, sirnih namazov, namaza s papriko od Ete, tuninega namaza... za namaze malo pobrskaj po bazi receptov, pa boš videla, kateri ti ustrezajo; meni je za zajtrk ful všeč recimo kruh z navadnim tamar/ABC/kakim podobnim sirnim namazom, obložen s koleščki redkvice/svežega paradižnika/paprike... - sadna solata (pripraviš že zvečer, pa sadje pokapljaš z limoninim sokom, da ne postane rjavo do jutra) Zaenkrat sem se uspela spomnit samo tega. Vse ideje sicer niso superultramega zdrave, ampak otroci jih imajo pa radi. Pa če se nezdrava ali malo manj zdrava hrana ne ponavlja vsak dan, pomoje ni krize. Veliko uspeha pri pripravljanju okusnih zajtrkov, Maja

suzanar  

član od: 29.1.2004

sporočila: 458

22. sep 2004 10:54

Moje mnenje: raje manj zdrav zajtrk kot pa noben zajtrk. Suzana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti