2. okt 2008 10:40
Vendelina jr. je napisal/a: |
Vanilija, poglej odjavne špice na izdelkih resnih ali pa vsaj profesionalnih televizij in boš videla, kako dolge so. Z resnimi sem mislila nacionalne televizije, pa mednarodne televizije itd itd. Plus v resnih televizijah imajo tudi profile raziskovalcev-dokumentaristov. To so ljudje, ki zbirajo vhodne podatke za novinarja, da potem lahko naredi prispevek. In v resnih in profi televizijah pride na enega novinarja več raziskovalcev, pri nas pride pa na eno oddajo en raziskovalec, pa še srečni so, če ga imajo. Tisto, kar pa ti opisuješ, ko nekdo sam naredi skoraj vse - to je pa format lokalne televizije. Vendelina jr. |
Iz izkušenj z delom na nacionalni TV in eni od lokanih televizij vem, da zapisano drži. In manj ljudi dela prispevek ali oddajo, slabši je izdelek. Ker novinar sam nikdar ne more tako dobro posneti kadra, kot to naredi snemalec (in če novinarj s kamero na rami jemlje izjavo od nekoga, kako bo pa to videti?). Za dober prispevek je nujno sodelovanje novinarja na terenu in snemalca. Večinma so ekipe za teren za manj zahtevne prispevke dvočlanske, torej novinar in snemalec, je pa zaželjeno, da je zraven še tretji, v žargonu jim pravijo "lučkar" (ki pa je prav tako pomemben član ekipe, ker če ta ne opravi dela, kot je potrebno, je lahko slika fuč).
Novinarji sicer lahko montirajo prispevke, a večinoma to počno montažerji, ob prisotnosi novinarja, ki kombinira posamezne kadre z ustreznim tekstom.
Je pa druga zgodba o številu sodelavcev in posledično stroških na nacionalni TV in na privatnih TV postajah, lokalne so pa tako ali tako čisto posebna zgodba.
Hedonist, Vendy te ni nič "predalčkala" v kakšno tovarno, jaz sem njen post razumela drugače. BTW, tudi ti jo postavljaš v čisto drugo vlogo od tiste, ki jo dejansko igra. Se pač malo "tipamo", kajne?
Mimogrede, Brat bratu mi ni všeč, sem si ogledala ponovitev. Se mi zdi, da bolj "teatersko" igrajo kot pa za televizijo.
Mamamia
mamamia