28. sep 2008 20:24
nizy, kar se tiče krajšanja hlač in robljenja zaves je enostavno: odreži kolikor ti paše (pazi, da ne preveč - moraš pustit dovolj blaga še za rob), potem pa dvakrat zapogni in zašij z ravnim šivom. Bolj enostavno kot to ne gre;)
Hihi, seveda maš različne šive za različne zadeve, ampak vseeno ti posebna tačka prav pride: recimo zadrgo šivat z navadno tačko je res muka! Tačka za zadrgo (si jo ziher dobila zraven, vzemi jo ven, pa jo poglej), je narejena tako, da se pripne na eno ali drugo stran in je na eni strani čisto ozka - da lahko šivaš čisto zraven zadrge.
Tačka za aplikacije je navadno prozorna - da vidiš, kje šivaš. Na boljših mašinah imaš pa tudi tačke, ki so samo taka rinkica, ki drži blago, tudi za šivanje raznih aplikacij.
Tačke za robljenje ti zapogibajo blago (najprej ga moraš ti pravilno not potegnit, seveda. Tačka za slepi šiv ima vodilo, da ob njem vodiš blago, itd...
Veliko se naučiš enostavno iz priročnika - manuala, ki si ga dobila zraven svojega stroja, tam je navadno vse napisano in narisano, kako in zakaj se kaka stvar uporablja. Jaz sem se na začetku vse od tam naučila, nisem imela nobene knjige, nobene revije, nobenega tečaja, nič, samo priročnik, pa sem probavala različne stvari in je šlo:) Ni tak težko, res ne!
Jaz sem pri prejšnjem šivalnem stroju uporabljala prav vse, kar je bilo zraven, pa če bi malo prej vedela, da se da še kaj dokupit, bi uporabljala še tisto. Tako pa sem zdaj kar stroj zamenjala in sem tudi tu že par različnih tačk sprobala, če jih že mam, jih bom še uporabljala, ni res?;)
Veri