19. sep 2008 12:50
Moja znanka pravi, da ona začne po receptu, potem jo pa nekje na sredi recept tako frustrira, da uradi počez in po svoje.
Sama priznam, da sem še hujša. Preberem recept in to je to. Če je zanimiv, si ga bom že zapomnila, če ni zanimiv, je pa itak brezveze. In potem pri tistih, ki so bili kolikor toliko zanimivi, pogledam temeljno logiko v smislu, kaj se s čim kombinira in ali mi je to okej in potem se zadeve lotim.
Pri sladicah pogledam sestavine in koliko časa se stvar peče. Količinam sploh ne sledim - kadarkoli sem šla po količinah, se mi ni izšlo. Ponavadi je bilo vsega premalo. Zato iz preventive, kadar kaj poksušam vzamem količine za dvakrat. Če ne drugega, zato, ker se bo prvič verjetno sfižilo.
Sicer pa se bolj zanašam na princip fotografskega spomina. Zdaj že vem, kako morajo izgledati "kremasto umešani rumenjaki in sladkor".....in mi je čisto vseeno, če ali pa če ne piše, koliko časa se stvar stepa (ker itak ne preberem). Pa vse kreme so zanič, če se v njih ne vidijo sledi mešalca še 10 sekund po tem, ko mešalec ugasneš. Piškotov ne delam po receptu, temveč vselej takrat, ko je doma preveč odprtih vrečk moke in bognedaj, da bi se živali zaredile, pa raje naredim piškote.
Glede kuhane in pečene hrane - odkar sem se odpovedala uporabi soli in popra in namesto tega uporabljam množico drugega z več koncepta in okusa...ni več problemov.
Vendelina jr.