Kosi na zelenici

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

16. sep 2008 14:05

Da kosi uničujejo travo, ni res, pa če je položena ali ne! Ne vem, zakaj bi se kosi na tej travi drugače obnašali...

Se pravi, če s kosi ni nič narobe, potem je najbrž s travo! In smo spet tam, da bo treba dobavitleja vprašat.

Pri nas doma občudujemo kose, najraje pridejo, ko je trava sveže pokošena. Da bi pa kakšno škodo opazili, pa nikakor ne. Pa imamo tudi lepo travo

jasna

Sporočilo je spremenil(a) jasna1 dne 16. sep 2008 16:12:05

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

16. sep 2008 14:08

Da ne bo spet pomote. 1. deževniki travnih korenin NE uničujejo (to ni njihova hrana. (je pa res, da lahko "privabljajo" kose). 2. Ogrci (ličinke majskih hroščev) pa uničujejo travne koreninice, ker jih pač jejo. In tudi oni "privabljajo" kose. 3. Kosi trave ne jedo. Kos je žužkojeda ptica. Hedonist, dober predlog, tale mačka. Pri nas imamo tako kose (in kup drugih ptic), pa tudi mačka (in še mačke na obisku). Vsi se spretno izogibajo drug drugemu in nobene škode ne delajo (no, ja včasih maček prinese spomladi kakega neuzkušenega prička-ampak se vsaj ne "hvali" več s tem pred mojimi vrati, ker jih je zmeraj slišal. mamaF - Mojca

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

16. sep 2008 14:42

MamaF, v točki 1 imaš najbrž čisto prav. Jaz sem le povezala gole površine z deževniki, ker sem jih opazila pri nas. Imamo tudi dobršno zalogo ogrcev, tako da so korenine najbrž pojedli oni, z odmrlo travo pa dokončno opravili deževniki.

Kakorkoli že, treba je pogledati in zdraviti vir, ne posledice, ta pa je nekje v trati.

Tukajle še en link  http://greenoasis.50webs.com/skodljivci.html , ki opisuje možne škodljivce.l

Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 16. sep 2008 14:49:35

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 16. sep 2008 14:51:37

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

16. sep 2008 15:21

Da bi kosi uničevali travo tudi meni ne gre ker se pri nas vseskozi sprehajata dva kosa, sta skoraj že udomačena, pa še nikoli nisem opazila, da bi kaj uničila. Morda je trava še zelo mlada? Kaj pa če bi za nekaj časa nanjo položila gosto tanko plastično mrežo? Je zelo poceni in skoraj neopazna. Kosu ne bo škodila, travico bi pa le malce zavarovala....ali pa si nabavi mucka, da bo delal red (razen če ni tako len kot naš, ki ga noben kos ne zmoti, pa čeprav koraka tik mimo njega..)

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

16. sep 2008 16:04

mamaF ima seveda prav, deževniki ne jedo trave, ki raste. Kosi tudi ne bodo cufali take trave.

Maček je in ni rešitev. Potem bodo pa drugi mački hodili v vas (ne glede na spol).....

Moram reči, da bi meni pogled na kose več pomenil kot na zeleno, skoraj umetno travo. Ampak, to tebi, ki ti več pomeni trava, ne pomaga nič. Se pa povsem strinjam, da so kosi znak, da imajo tam hrano. Ličinkie in deževnike, najbrž kar oboje. So na tleh med travo glistine? To so kupčki zemlje, ki jih deževniki iztre bijo, ko se prežirajo skozi prst. Dobra osnova za humus. Takole izgledajo (pa lahko jih je seveda precej manj):

rimljanka - zasebno mnenje

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 16. sep 2008 16:05:22

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

16. sep 2008 21:22

mamaF je napisal/a:
3. Kosi trave ne jedo. Kos je žužkojeda ptica. mamaF - Mojca

Joj, potem imamo pa mi poseben kosji par. Pri nas na vrtu sta kljub mrežam vsak dan obirala borovnice in maline. Pa se nista dala motit, četudi smo ju plašili. 

marelica

Sporočilo je spremenil(a) marelica dne 16. sep 2008 21:23:06

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

16. sep 2008 21:52

Seveda nista tvoja kosa čudna, marelica. Jaz sem čudna, ker tega nisem omenila. Hvala za opozorilo. Seveda kosi poleg žuželk obožujejo sadje. Pri nas je še posebej na udaru kaki, ko zori jeseni. Baje je celo grozdje sorte merlot dobilo ime zaradi tega, ker so se kosi (lat. Turdus merula) radi sladkali z njim. (italijansko ime za kosa je tudi merlo). mamaF - Mojca

vesoljka  

član od: 14.4.2008

sporočila: 134

16. sep 2008 21:53

marelica je napisal/a:

mamaF je napisal/a:
3. Kosi trave ne jedo. Kos je žužkojeda ptica. mamaF - Mojca

Joj, potem imamo pa mi poseben kosji par. Pri nas na vrtu sta kljub mrežam vsak dan obirala borovnice in maline. Pa se nista dala motit, četudi smo ju plašili. 

marelica

Sporočilo je spremenil(a) marelica dne 16. sep 2008 21:23:06
Ah ne, tudi jagodičevje zobajo seveda.. grozdje.. Pozimi so pa zeloo hvaležni za jabolka.. polovičke preprosto položiš na tla.. Tod naokoli je bil poleti en "žleht" kos - ko se je soseda že odločila, da se mi pritoži nad mojimi mački, češ da ji vsako noč očitno razgrajajo po gredici posuti z okrasnim lubjem, da mora le-to potem vsako jutro pobirati s potke, je tistega jutra njena vnukinja presenetila kosa, ki je veselo metal v zrak kose lubja, pod katerimi se očitno skrivajo dragocene beljakovine. vesoljka

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

17. sep 2008 7:01

Bom dodala nekaj, ceprav ni cisto v odgovor mijimariji: imamo veliko prostora okrog hise in smo namenoma posadili grme in drevesa,ki privabijo ptice. Ni lepsega,kot opazovati pozimi sinice,ki pridejo trkat na okno in fehtat orehe,ce je krmilnica prazna, pa smrdokavra,ki ze dve leti gnezdi tako blizu, da mladicke vidim s prostim ocesom.Sivi muhar ima pa svoje"stanovanje " ze tretje leto cisto blizu glavnega vhoda...Prostor na terasi,kjer je poleti jedlinica, smo prestavili na drug konec hise, da ljubko zivalco ne motimo.Vsako leto ima dva-tri mladicke. Po svoje te razumem, meni pac ni treba skrbeti za zelenico, ker imam naravno, bolj divjo, ampak je ne zamenjam se za tako lepo urejeno ,mestno. In narava nam zaradi cloveske pohlepnosti, samoljubja in se cesa dobesedno umira pred ocmi. Vsaj malo ji pomagajmo... Res upam,da bos nasla razumno resitev. Ja pa glavno sem pa pozabila: moz je avgusta obrezoval zivo mejo in naletel na gnezdo pravkar izvaljenih treh kosjih mladickov.Zaradi vrocine bi zagotovo umrli,no naredili smo "umetno streho" in upali, da jih mama ne bo zapustila.In res jih ni-vsi trije so preziveli in bodo pozimi gotovo gostje mojih grmovnic , oblozenih z jagodami. Pa se ne jezim...nasprotno! Lp lucka Sporočilo je spremenil(a) lucka52 dne 17. sep 2008 07:09:59

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

17. sep 2008 7:22

Lučka52  Če bi vsi imeli tak odnos do okolja, ne bi bili, kjer smo...

rimljanka - zasebno mnenje

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti