Kosi na zelenici

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

16. sep 2008 12:38

Pa še nečesa sem se spomnila: pri nas večkrat opazujem kose, kako trkajo s kljunom po zemlji, potem pa kar naenkrat ven privlečejo deževnika (en ornitolog mi je rekel, da s trkanjem oponašajo kapljanje dežnih kapljic, kar privabi deževnike na povšino). In ker imajo deževniki radi vlažno zemljo in vi verjetno svojo zelenico zalivate, je prav možno, da jih je tam, pod zemljo kaj več kot rugod v okolici. In kosi jih iščejo... Misliš, da je možno to? mamaF - Mojca

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

16. sep 2008 12:52

Na sliki so nekakšni specialni ruski vrabci, ki skos neki rovarijo po travi. Kaj pa če so ti vrabci selivke, in so se pri tebi ustavili na poti v tople kraje. Mal jih posluši, če čivkajo po rusko.

ežoj

mijamarija  

član od: 19.4.2006

sporočila: 529

16. sep 2008 12:54

Hojla! Kako si smešna Vendelina jr. saj nisem prosila da se naslajaš ob moji prošnji, ko sem prosila za nasvete kako bi se čim bolj humano rešila kosov.Ljudje smo različni na tem svetu zato druge ne primerjaj sebi. mijamarija

Kozmeja  

član od: 7.12.2005

sporočila: 409

16. sep 2008 13:05

Oh, to da na zelenici ni nič takšnega, kar bi privabljalo kose, je navaden larifari. Če človek nečesa ne vidi, potem vedno reče, da tistega ni, mar ne? Kosi se hranijo tudi z deževniki, ki so v tem času kar precej aktivni, če so pa pod travo ličinke hroščev, pa tudi stikajo za njimi. Ne vem, zakaj vedno vidite le tisto, kar ptice uničujejo. Ste že videli vrane in škorce, ki se podijo po sveže pokošeni travi? Ja, in kaj neki delajo? Kljuvajo travo? Dajte no! Če bi le vedeli, koliko koristi naredijo! Nekaj hrane si pa tudi oni zaslužijo za svoj trud, mar ne? Kozmeja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

16. sep 2008 13:06

Mijamarija, res je najbolje, da se obrneš na dobavitelja trave.

Mislim, da ima MamaF kar prav. Travo najverjetneje uničujejo deževniki, vidiš pa le kose, ki jih ven vlačijo. Pozorno poglej oguljene dele, če boš tam opazila majhne "špagetaste" kupčke zemlje. To so produkti deževnikov. Zelo radi se zaredijo v vlažni in zbiti zemlji, idealna za njih je pognojena in pohojena trata.  Če je tako, si kosom lahko kvečjemu hvaležna.

Prisotnost deževnikov se opazi tudi, če sproti ne grabimo listja in potem na lepem opazimo, da so posamezni listi postavljeni pokonci in  zavrtani v zemljo.  

Cila

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. sep 2008 13:14

Ežoj, kaj je tisti utor/tir levo zgoraj na fotki? Kje si to posnel? Vendelina jr.

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

16. sep 2008 13:23

JOj!!! Deževniki so koristne živali (!!!) in če je ravnotežje v zemlji vredu, trave zagotovo ne uničujejo deževniki. Deževniki delajo gnojilo - prebavljajo listje, organske odpadke, največ dela opravijo v kompostnem kupu. Deževniki delajo rove v zemlji, kar posledično pomaga, da je zemlja bolj zračna in zato manj zbita. In če se izkaže, da res škodo delajo deževniki, potem je nekaj narobe s travo - očitno je v fazi, ko v sebi nima več življenja, da se jo deževniki odločijo prebaviti.

ežoj  

16. sep 2008 13:32

Vendelina,

posneto v Moskvi, pred Jaroslavsko žel.postajo ( postaja, širok pločnik, parking za taksiste, cesta, travnik, tramvajski tiri, cesta.......) tam sem iskal mesto za slikat jarosl. žel. postajo.

ežoj

ežoj  

16. sep 2008 13:38

Evo, tukaj so vrabci na travniku desno:

Jaz bumbar, namesto da slikam dekolteje, slikam vrabce.

ežoj

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

16. sep 2008 13:48

Iz tvojega vprašanja Mijamarija sem razbral dvoje: kosi ti uničujejo travco, ki ti veliko pomeni in ki ni bila poceni ter da iščeš način, kako se jih znebiti. Načinov je več ampak vsi so ,žal, precej trdi. Ker vem, da bi me spet napadali in zmerjali vsepovprek jih raje ne bom naštel. Zgolj morda en tak biološki nasvet : kupi mačko ! No ja, malo šale je tole vem pa da te zadeva moti in te povsem razumem. Sej ptičke so čisto fajn stvar vse dokler nam vsega ne pokakajo, pokljuvajo, uničijo...Potem pa pač niso več tako zelo fajn. Poskušaj jih preganati s ptičjim strašilom, nekaj časa to zagotovo pomaga. Pa tudi tisto z mačko premisli ! LP hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti