10. sep 2008 15:12
Ali je Tim še dojen? Če je, se moraš tudi ti držat diete!
Če ni, potem je lažje (zate). Kruh sme jest, vendar takega, ki ne vsebuje mleka v prahu in jajčnih proteinov (jajčnega lecitina), ki ga večina kruhov ima. Pred nekaj meseci je "najboljši sosed" pošiljal reklamo, kjer je bila tudi razpredelnica kruhov, ki so brez jajc, brez mleka in brez soje in oreškov. Vprašaj pri njih, če ti lahko pošljejo eno tisto reklamo! Jaz sem si rekla, da jo moram spravit, pa je prehitro romala v smeti, tak da je žal nimam več. Ali pa v pekarnah bodo verjetno tudi imeli (povej pa, da res ne sme bit not nič, niti sledu, ker za alergike pač ne sme bit nič!). Ali pa peči doma svoj kruh, kar bi ti sploh priporočala, ker je lažje kot preletat 3 trgovine, da dobiš točno tisti kruh, ki ga mali sme jest. Če ga sama spečeš iz vode, moke, kvasa, soli, lahko še sladkorja ali medu, oreškov (če jih sme jest),... bo prav dober in boš točno vedela, kaj je notri.
Pazi na vse suhomesnate izdelke in namaze in tako - skoraj vse ima notri mleko v prahu, od hrenavk do raznih sojinih polpetov, pudingov,...
Riževo in sojino mleko lahko tudi sama delaš, je precej cenejše kot kupljeno.
Se pa da marsikaj, celo torte brez tega se da naredit in celo dobre so! Če znaš angleško, išči recepte po googlu pod "lactose-free", "diary-free" ali pa veganske (vegan). Nekaj receptov najdeš tudi v raznih jogijskih ali hare krišna kuharicah, ker nekatere sekte ne uporabljajo jajc in mleka. Je pa izšla tudi ena veganska kuharica, samo mene ni preveč prepričala.
Uravnotežena prehrana ni tak problem, ker Tim lahko je vso zelenjavo, vse sadje, meso in raznorazne priloge (krompir, riž, testenine brez jajc, ajdova, prosena, pšenična, ržena,... kaša). Tako da če kuhaš normalne obroke s tem, bo super. Večji problem so sladkarije, se mi zdi, ampak se da: namesto mlečnega sladoleda sojin ali pa sorbet, namesto marmornega kolača bananina torta, zavitke pa itak lahko je (vlečeno testo moraš naredit sama, ker kupljeno vsebuje sledi jajc). Iz vlečenega testa lahko narediš marsikaj: zavitke, baklave,...
Morda ti bo pa kakšna prijazna punca s + paketom našla še par debat na to temo, kjer je ogromno receptov že napisanih.
Veri