5. sep 2008 11:10
Drage moje,
Če primerjate prodajne cene v slaščičarnah (v katerih so vključeni sorazmerni deleži stroškov dela, materiala, enerije, opreme, davkov in pričakovani profit) in stroške izdelave ene domače torte....
boste ugotovovile naslednje:
Če bi domačo torto prodale zgolj po ceni, s katero bi pokrile direktne materialne stroške (jajca, krema, tisto, kar pač je v torti), ali pa kupile celo torto v slaščičarni (pa je notri vključeno čisto vse, česar ve ne vključujete v kalkulacijo), JE ŠE VEDNO VELIKA VERJETNOST, DA BO KUPLJENA TORTA CENEJŠA. Cenejša bi bila zaradi tega, ker bi bili vhodni materiali zaradi večjih količinskih nakupov cenejši, malo zaradi tega, ker imajo profiji količine izmerjeni (amaterji pa damo raje kaj več, glavno da je dobro) in predvsem zaradi tega, ker do neke meje stroški izdelave v ceni produkta padajo z rastjo količine produkta (več tort narediti v enem dnevu ali eno samo, jasno, da bodo v prvi varianti cenejše).
Če pa bi v ceno domače izdelave vključil vse, kar je treba za en korekten izračun, potem je pa domača peka z naskokom dražja kot pri profesionalcih. Kdorkoli misli, da bo naročil kaj od "ene gospe, ki fino peče" in da bo zavoljo tega ceneje, je bodisi točno toliko freh, da upa, da izvajalec ne bo postavil pravilne cene (ker si ne upa, ali pa ne zna ali pa oboje) - ergo upa, da bo izvajalec delal "u korist vlaštite štete", bodisi je toliko naiven, da res misli, da je domače ceneje.
Jaz delam sladice predvsem iz gušta in mi je veselje, ki ga s tem naredim, neprecenljivo. Sem pa že naredila kakšno kremasto zadevo za kako rojstnodnevno pogostitev (če me je kakšna sodelavka prosila) in za 50 EUR avansa smo se čisto lepo zmenili.
Vendelina jr.
Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 05. sep 2008 11:13:32
Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 05. sep 2008 11:15:08