Šola

zangaja  

član od: 15.1.2007

sporočila: 24

tema odprta - 1. sep 2008 20:17 | ogledi: 1.287 | odgovori: 2

danes se je začela šola. vpisal sem se na gostinjsko šolo v izoli. če ma kdo kakše recepte s katerimi bi lahko presenetil učitelje mi jih pošljite na moj e-mail: zangaja@volja.net že v naprej se zahvaljujem.

zangaja

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

1. sep 2008 20:32

Receptov za "učitelje na rit vržt" je ogromno, pa še slikice imajo zraven. Ti kar poglej pod "najboljše ocenjene vseh časov".

Sicer sem se pa oglasila, da ti zaželim veliko uspeha v šoli...in seveda že čakam, da odpreš kmečki turizem tam v tistem kraju z nekim čudnim imenom, kjer boš imel tudi konjičke. Srečno!

Evo, ker si z morja doma, bi morda lahko naredil "torto mimoza" (ne vem, če bo ravno koga "na rit" vrgla, je pa dobra):

Iz ene stare Jane imam ta recept:

Biskvit: 7 jajc, 210 g sladkorja, 210 g moke in 3/4 vrečke pecilnega praška

Krema: 4 rumenjaki, 40 g moke, 120 g sladkorja, 1/2 l mleka, 1 dl sladke smetane, 1 strok vanilije, 2 žlici ruma

Pečico ogrejemo na 180˙, beljake stepemo v čvrst sneg, dodamo sladkor, rumenjake in še naprej stepamo. Ko zmes naraste, narahlo primešamo moko s pecilnim praškom, pečemo 35 - 40 minut.

Priprava kreme: mleko damo v lonec skupaj s prerezanim strokom vanilije in zavremo. Odstavimo in pustimo, da se mleko ohladi. Medtem damo v skledo rumenjake s sladkorjem in stepamo toliko časa, da dobimo penasto zmes, nato vmešamo moko (ostro), stepamo in nazadnje vmešamo mlačno mleko. Na vodni kopeli to kuhamo 10 minut in mešamo, da se zgosti. Kremo ohladimo. Medtem smetano stepemo in jo postopoma vmešamo v ohlajeno kremo.

Okrasitev torte: tortni biskvit prerežemo približno 1 cm pod vrhom in spodnji del izvotlimo tako, da sredico izrežemo 2 cm od oboda in pustimo 2 cm debelo dno. Sredico zrežemo na enakomerno velike kockice.

Notranjost biskvita navlažimo z rumom. Z 2/3 kreme napolnimo tortni biskvit, kremo poravnamo in pokrijemo z biskvitno ploščo, ki smo jo odrezali na začetku. Testo po vrhu in ob strani premažemo s preostalo tretjino kreme in vse enakomerno potresemo s kockicami biskvita, ki so podobni cvetovom mimoze.

Torto damo za 2 uri v hladilnik, da se dobro ohladi in krema strdi.

Ognjič

Sporočilo je spremenil(a) Ognjič dne 01. sep 2008 20:40:38

Sporočilo je spremenil(a) Ognjič dne 01. sep 2008 20:41:33

anemona  

član od: 9.5.2008

sporočila: 124

2. sep 2008 6:48

Bravo in hvalaTto je iskrena in lepa dobrodošlica za novo šolsko leto.Še sama bom poiskusila. anemona

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti