31. avg 2008 11:46
Pri odločanju o tem, kako stroga naj bi dieta, je pomemben podatek o tem, koliko je holesterol povišan nad mejo normale, in kakšni so nekateri spremljevalni podatki oziroma izvidi, predvsem vrednost trigliceridov. Če ti niso povečani in tudi sam holesterol ni bistveno povišan, se da z zmerno dieto kar hitro spraviti v red ali pa kar normalno živeti tudi z nekoliko povišanim holesterolom.
Če gre za dednost, potem zna biti hec. Moja mama je vse življenje zdravo jedla, se veliko gibala, pa ima nenehno povišan holesterol, in ko ji je zdravnik rekel, na kakšno dieto naj gre, mu je povedala, da se tako rekoč vse življenje tako hrani. Nekaj od tega sem podedovala tudi jaz, a imam še nekatere druge težave in je situacija pri meni malo bolj zaplatena, tako da sem že četrto leto na zdravilih ob zmerni dieti in tako bo, kaže, ostalo za vselej.
Rmeli, če je hči stara pet let in so ji izmerili povišan holesterol, se posvetuj z zdravnikom. Morda je šlo samo za splet naključij. Sin je imel pri osmih ali devetih letih zelo povišan sladkor v krvi, je bil nekaj mesecev na dieti, zelo zmerni (če bi šli na preveč strogo bi se lahko poslabšala krvan slika in bi to težje spravili v red kot zgolj znižali sladkor, so rekli zdravniki). Se je v pol leta obrestovalo, dve leti smo na tri do štiri mesece še kontrolirali sladkor v krvi, a je bilo vedno vse v redu in tako je še danes, ko je star 23 let.
Če te skrbi, pojdi na posvet k zdravniku, pa ti bo dal prave napotke, saj tudi pozna vse izvide, medtem ko me tu lahko zgolj ugibamo.
Mamamia
mamamia