neznan uporabnik
1. sep 2008 14:47
Vlečeno testo delam podobno ko anemona - vedno po občutku (moka, malo olja, malo kisa, mlačna voda, sol, nikoli jajca). Potrebno ga je dobro res dobro pregnesti, nato pa mora to testo počivati - vsaj 1 uro - lahko pa tudi čez noč. Jaz ga zavijem v folijo ali dam v vrečko, da se ne zasuši in pustim na pultu. Ne sme biti trdo zamešano ampak bolj mehko - pa tudi to ne preveč (ne sme se lepiti na roke). Vedno delam iz Mlinotestove namenske moke za pizzo. Testo nato zvaljam na pomokani deski in pazim, da se mi pri valjanju ne delajo gube, ker se potem testo rado trga. Nato ga položim na pomokan prt in ga nad tem prtom v zraku na rokah raztegujem in privzdigujem (sredina). Ko se mi zdi da je dovolj tanko ga dam na prtič in raztegnem še rob. Ponavadi se mi ne trga in uspem raztegniti kar lep kos testa. Nadevam samo prvo tretjino testa, in zavijem s pomočjo prtiča. Testo izdatno nmažem z mešanico kisle smetane, enega rumenjaka in malo mleka (da dobimo gosto mazavo tekočino). Pečem pa cca 45min - 1 uro pri 160 oC v ventilatorski pečici da lepo porumeni (se tudi lepo sveti) in tako premazano testo tudi ne poka. Tudi jaz sem bila dolgo prepričana, da vlečenega testa nikoli ne bom obvladala, pa sem našla kombinacijo sestavin in tehnike, ki mi odgovarja. Sem pa ugotovila, da pri tem testu nikoli ne smeš hiteti - potrebno je počakati da si testo odpočije, nato pa ga je potrebno nežno in brez živčnosti zvaljati in raztegniti. Če začnem hiteti in vleči na vse strani, sigurno testo raztrgam. Potrebno je vleči samo toliko, kolikor nam testo dopušča - nežno, brez sile in uspeh ne sme izostati. Veliko uspeha in lep pozdrav tedi