Kako omiliti napenjanje po zaužitem fižolu?

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. avg 2008 10:36

Šetraj se v nemščini imenuje fižolovo zelišče, kar pomeni, da je za fižol.

Obstaja kumina v prahu, pa tudi sami si lahko zelišča pripravite kar v mlinčku za kavo.

Poznam zgodbo o odlivanju vode. Najbolj zanimiv je pristop, ki je napisan v knjigi Hrana kot zdravilo. Postopka se ne spomnim, knjigo so mi pa daljnji sorodniku ukradli. ( Mi je ne vrnejo,čeprav sem celo pisno zahteva, čeprav vedo, da ni od tete, ki sem ji jo pred smrtjo posodila.)

Po tistem postopku skuah fižol je potem povesm brez okusa, tako da ne morem reči, ali napenja, ali ne.

Sem pa nekje prebrala, da je v fižolu neka snov, na katero določen odstotek ljudi slabo odreagira, drugi pa to prenašajo brez težav.

To me je potolažilo in že dolgo ne jem fižola. 

F r i n a

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

29. avg 2008 23:11

frina je napisal/a:

Sem pa nekje prebrala, da je v fižolu neka snov, na katero določen odstotek ljudi slabo odreagira, drugi pa to prenašajo brez težav.

F r i n a

V Ameriki in morda še kje se dobijo neke tablete ali kapljice Beano, ki to snov razgradijo.

A mogoče kdo ve, če se že dajo  kupit kje bliže?

Nasja

zvezda01  

član od: 9.8.2008

sporočila: 254

30. avg 2008 6:27

Tudi jaz se poslužujem lovorja med kuhanjem. Poleg tega pa vodo, v kateri namočim fižol odlijem in pred kuhanjem natočim novo. Ko fižol prvič zavre spet odlijem vodo in pene in dalje kuham v novi vodi. Nimam težav. Je pa verjetno vse skupaj odvisno tudi od posameznikove občutljivosti črevesja... zvezda01

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

1. sep 2008 23:56

Napenjanje je odvisno tudi od vrste fižola, sem pa nekje slišala, da nekateri dodajo žličko sode bikarbone. Jaz dodajam obvezno lovor, občasno pa tudi majaron ali timijan. lipa1

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4337

2. sep 2008 6:51

Žličko sode bikarbone dodajo zato, da je fižol hitreje skuhan.

Sicer pa tudi jaz vedno kuham fižol z lovorom, pa ne vem, če ravno kaj "nuca" .

rrr

petardica  

član od: 15.9.2008

sporočila: 728

10. okt 2008 8:01

Mislim da ne nuca... petardica

mamka  

član od: 10.7.2006

sporočila: 434

10. okt 2008 8:41

Moj nasvet je malce nenavaden. 

Če ste sicer zdravi, si spraznite črevesje s klistirjem.

Kadar imam težave z napenjanjem in vetrovi, si vzamem pol ure in si spraznim črevesje (doma v svoji kopalnici). Žal pa mož in ostali člani družine tega tudi pod razno ne bi naredili .

mamka

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

10. okt 2008 9:01

Dober nasvet, ga ne poješ pa nič ne napenja, vsega sem poskusila pa nič ne pomaga(MENI), tako da ga najraje ne pojem pa imam mir.

Jade, obstaja tudi zmleta kumina!

Veri, moji so zrasli s kumino in janežom, res pomaga.

lp

Anamarija

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

10. okt 2008 9:02

Opravičujem se, če sem se ponovila, sem prebrala le prvo stran

lp

Anamarija

Sporočilo je spremenil(a) anamarija1 dne 10. okt 2008 09:03:32

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti