28. avg 2008 11:35
Evo podnapisov za jašo (sem dala manj ironičnih vložkov): Hipermarket si zamisli akcijo nalepk/pik/točk. Ideja je v tem, da ko kupec doseže ustrezno število nalepk/pik/točk dobi nagrado in sicer so to pot pekači (enkrat drugič so bili krožniki, ali pa kaj tretjega). Akcija je seveda ves čas podprta z oglaševanjem in ker te informacije ves čas tečejo, začnejo delovati psihološki momenti. Recimo to, da večina ljudi malo več nalaga v košare in si misli, da to pa tudi potrebuje (morda pa sploh ne), ker če kupi še tole za 10 EUR bo pa ena pika več. Z drugimi besedami: vse akcije nagrad in zbiranj pik temeljijo na predpostavki ustvarjanja potreb pri potrošnikih. Vsak dan nekajkrat po medijih in v trgovini, pa stalno nagovarjanje s pikami in ljudje slejkoprej začnejo kupovati več. En produkt je v akciji in je poceni in ker je produkt A poceni, takoj kupijo še produkta B in C, ki sploh nista poceni in produkt D, ki ga itak ne rabijo in na koncu jim dodeli blagajničarka nalepke/pike in evo nagrade....(Ker to, da dobiš nagrado, pa ne glede na to, kako je butasta, to imamo vsi radi, smo že od malih nog radi nagrajeni. Ljudje marsikaj naredijo za minimalno nagrado - kar poslušajte radio, kako se ljudje javljajo v kontakt programe samo za to, da potem dobijo kakšen CD, ki bi ga itak ne poslušajo, ali pa preveliko majico drugega programa nacionalnega radia...). In potem glavna nagrada v obliki pekačev, krožnikov, česarkoli.... In če človek premisli, koliko se po tej poti zapravi na produkte, ki se jih morebiti sploh ne rabi - samo za to, da dobiš en pekač....Če sešteješ cene nepotrebnih nakupljenih produktov in ceno enega pekača....jasno, pekač je v večini primerov cenejši. Ker kupci niso samo plačali stranskih produktov, ki jih sploh ne potrebujejo, plačali so tudi dodatne stroške oglaševanja te akcije pa verjetno še kaj.. Trgovine funkcionirajo na tem, da prodajajo produkte, ki jih NE potrebujemo in ne v tem, da prodajajo produkte, ki jih potrebujemo. Pri produktih, ki jih potrebujemo, jim ves čas pri marži gledajo pod prste potrošniške asociacije in tu se kaj veliko ne bo zaslužilo. Pri manj vpijočih produktih pa je te pozornosti manj in tam se navije. In bogami, gre trgovinam dobro, so v nulo naštudirali psihološke momente potrošnikov. A zdaj štekaš? Glede omenjenih pekačev. Imam enega in mi je čisto okej. Kupila sem ga v redni prodaji. Amapk enako korekten biskvit znam narediti tudi v manj korektnem pekaču ali pa po sistemu goljat-katkalopatka, ko se masa zlije na papir in potem to pečeš. Hočem reči, tale pekač v nobenem elementu blazno ne izboljšuje mojih konditorskih sposobnosti. To naredi samo rutina. Vendelina jr.