25. avg 2008 22:41
Pri nas je bil večkrat ta problem. Pa smo ga reševali tako, da je mami prejšnji dan v naprej potenstala meso, skuhala repo ali zelje, jaz pa sem nato samo nadaljevala s kuhanjem (preden sem šla v šolo ali pa ko sem prišla domov). Večkrat pa je zjutraj pred službo skuhala.
V naprej se lahko pripravi (dodajam k že omenjenim jedem) :
haše omaka, razni golaži
polenta, ki jo potem popečemo
fižolova juha
jota iz kisle repe ali zelja
sarme
sataraš- v naprej pripraviš paradižnik in papriko potem pa dodaš še jajce ali pa kuhane testenine, njoke,...
rižota z mesom ali/in zelenjavo
freški ohrovt
ričet- ješprenj
krompir skuhaš v lupini, ko je kuhan odliješ vodo. Ko pridejo domov krompir olupijo in takega jejo ali pa si ga popečejo na ocvirkih, maslu, zaseki,...
palačinke in kompot
slivovi cmoki- jih narediš in daš v skrinjo. Ko pridejo domov pa zavrejo vodo in jih kuhajo 20 minut.
francoska in navadna krompirjeva solata in klobasa (suha, kranjska, pasja radost, ...)
pečenice in krvavice- res da niso več tako dobre, kot če so pečene in postavljene na mizo, ampak dobre pa še vedno.
prebranec
zavitki sadni (jabolčni štrudel) ali zelenjvni
krompirjev golaž- pri nas je bil kar velikokrat na jedilniku. Meni je bil še boljši če je nekaj časa stal.
gresovo- skutini cmoki in skutini štruklji- lahko jih skuhaš, narežeš, preložiš v ponvico z zabelo. Možu smo večkrat tako naredili pa so bili tudi pogreti zelo dobri. Obvezno jih pa jih moraš pokrit s pokrovko, da se ne izsušijo.
dušene bučke,
pohano meso- babi je meso med tem, ko ga je cvrla, prižgala pečico na 50-100 C, da je ostalo toplo do kosila. Ostalo pa ni toplo samo do kosila ob 12h ampak še tja do 16 ure. Če je kdaj ostal od nedelje, sem ga pogrela tako, da sem pečico prižgala na 100 C za 20 minut pa je bilo.
ajdova kaša, pira, kuhan riž- ko se pogreje meso, se doda še priloga in je se mi zdi še boljšega okusa
rižev narastek in kompot, prej pa kakšna juha
testeninske solate
http://www.kulinarika.net/recept/mesne_jedi/Porova_pita tu lahko uporabiš namesto mesa in pora skuto
Veliko idej boš zasledila med rubriko Kaj jutri za kosilo. Uspešno kuhanje!
marelica