22. avg 2008 22:56
Jurca, od kod ti ideja, da ne sme malo čokolade? Saj sem napisala, da ji dava probat vse, kar midva jeva - ampak ona si postreže s celo, jo odnese na drug konec sobe in si nabaše v usta celo vrstico, preden bi ji kdo odvzel njen "plen"... To pa vseeno ni glih dobro za enoletnico. Če ji ponudiš mali košček, se zbuni, ker hoče večjega. Če ji daš večjega, da bo odgriznila, ker so kake stvari take, da jih ne moreš enostavno odlomit, recimo kaki pralineji, potem bo enostavno zbasala vse skup vključno s tvojimi prsti v usta, dete ni neumno...
Midva sva pač mnenja, da je vse ok, dokler je v pametni meri: vsi jemo vse, veliko sadja in zelenjave, radi imamo testenine, jemo še riž, kaše, polento, meso... To se mi zdi, da mora sestavljat obroke.
Čokolada in sladkarije pa so "za čez", ne pa glavna jed kateregakoli obroka. Lahko dobi košček, ne pa toliko, da ji bi bilo to za en obrok - saj midva tudi ne jeva samo čokolade namesto obroka! To se nama pa že zdi prav navadit otroka! In toliko, kolikor bi ona pojedla čokolade, bi bilo za več kot en njen obrok, če bi ji pustila neomejeno izbiro, češ, da ona že ve, kaj je dobro! Seveda ve, kaj je dobro - ni pa to nujno najboljše zanjo... Zato skrivava čokolade pred njo - ne pomeni pa to, da je nikoli ne dobi. Ampak se mi ne zdi način podkupovat otroka s čokolado, da bo dal mir. Se rajši igram z njo. Ko pa jemo čokolado, jo jemo vsi (razen če spi in si v miru privoščiva tisto čokolado, ki paše bolj kot vse ostale - sploh če spi tudi psička:).
ines, se mi zdi, da so tvoji nasveti super, samo za malo starejšega otročka - pri 8 mesecih pa se mi zdi, da je dokaj vseeno, kako stvar izgleda, ker v glavnem vse zmiksaš v kašice;)
nitta, čisto možno, da se bo mala sama spremenila. Majo faze, včasih se jim pa tudi kaka hrana priskuti, ker imajo slabe izkušnje z njo. Pa mogoče tudi drug način priprave, včasih pomaga - saj kako zelenjavo se da zelo sladkasto naredit... jaz bi še probavala.
Pa še eno pravilo imava midva: če nečesa ne mara (ne poje toliko kot sicer), potem ji pri tistem obroku ne dava drugih stvari - v smislu, če tega ne je, bo pa nekaj drugega dobila. Recimo, ko jo je mela mami, je mala hitro ugotovila, da lahko namesto jogurta dobi zavitek in potem ni več hotela jogurta od nje, ker je vedela, da lahko dobi sladkarijo (pa sicer obožuje jogurt - ampak hej, sladko je pa ipak sladko, saj je najina hči;). Zato imava to pravilo. In pa to, da ji pred obroki nihče ne daje sladkarij. Pred obroki lahko dobi sadje, če je težko počakat, tudi jogurt, če vemo, da bo še trajalo, da se skuha, sladkarij/čokolade pa ne. To je po obroku.
Veri