Vas lahko nekaj vprašam? Saj vem, da bom izpadel smešen (sem namreč začetnik s kuhanjem), pa vseeno.
Kaj točno pomeni ena šalčka? Koliko točno je to? V veliko receptih je namreč ta mera, namesto g in ml.
Vnaprej najlepša hvala za pomoč.
nekdo123
Vas lahko nekaj vprašam? Saj vem, da bom izpadel smešen (sem namreč začetnik s kuhanjem), pa vseeno.
Kaj točno pomeni ena šalčka? Koliko točno je to? V veliko receptih je namreč ta mera, namesto g in ml.
Vnaprej najlepša hvala za pomoč.
nekdo123
18. avg 2008 10:08
Odvisno, kje si: v evropskih receptih je to v gl. 250 ml, razen v VB, kjer morajo bit nekaj posebnega in majo šalce 240 ml, v Avstraliji prav tako, v Ameriki je 244 ml, ampak vse to niti ni tak važno, ker je vse približno isto. Res pa moraš pazit pri receptih iz Bosne in pri Arabskih receptih pa je šalca mišljeno tista za kavico - torej 80-100ml, kar pa je velika razlika... V gl. pa ne moreš zgrešit, če vzameš eno navadno šalčko (ang. mug), kakršne so navadno reklamne ali pa od Kili Liboje, oni majo take, da ustrezajo tem receptom. Lahko pa včasih dobiš kake kuhinjske merilne šalčke ponekod (včasih ob kakem aparatu, recimo ob kruhomatu, pa del multipraktika od Gorenja, ki je tak tulec, zaprt na eni strani, ima tudi označene skodelice gor,...) Veri
18. avg 2008 10:11
precej je odvisno od recepta samega. Ce imas v mislih muffine in podobno pecivo (ki izvira iz ZDA), potem je skodelica velika cca 240 mL. Ce govoris o jogurtovem pecivu, je misljen kar jogurtov loncek. Ce pa gre za recept podedovan iz stare juge pa je najveckrat misljena kar "ta mala" skodelica za kavo. LP, R.
18. avg 2008 11:07
V bistvu je pa tako: če z isto skodelico odmeriš vse sestavine, potem se med njimi (sestavinami) ohrani razmerje in itak ni važno, koliko mL je. Ker že to, da piše "skodelica nečesa" gre za informacijo, da je recept na približno, torej da ni potrebno točno odmeriti sestavin. (Potem boš pa vprašal, ali damo zvrhano ali ne ... no jaz ne dam zvrhane.) Atina
18. avg 2008 11:20
Atina, saj to vse drži, toda problem nastane, če so v receptu tudi jajca, ta pa žal niso na skodelice. Črna mambica
18. avg 2008 11:37
...ampak tudi jajčka niso samo jajčka, so tudi kar velika JAJCA. Hočem reči, da je tudi pri jajcih lahko razlika v velikosti skoraj 100% med eno in drugo znamko. Kakor koli, če v receptu piše skodelica, pač vzamem eno od skodelic, pa še nikoli nisem "mimo vstrelil". LP Vlado
18. avg 2008 13:54
Hvala za pomoč. Sprašujem pa v vezi z receptom za "Klasični cheesecake" ( http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=10259 ), kjer je samo lonček sladkorja v "lončkovih" enotah, ostalo pa v gramih in kosiv, pa sem bil malo v dvomih. Torej, 240ml bo OK (ne vem točno od kod izvira cheesecake, vendar predvidevam da je ta recept iz ZDA, glede na Philadelphia sir - jaz bom uporabil kar mascarpone). nekdo123Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Široki rezanci z grahovim pestom
Jernejev zelenjavni curry