Gostilna vintgar

tema je zaklenjena

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

12. avg 2008 12:08

Atina, "vaška" gostilna sem mislila s čisto pozitivnim prizvokom, ker v takih gostilnah zelo rada jem.  V mislih sem imela gostilne, v katerih se ne gredo tako imenovane visoke kuliarike, minimalističnih obrokov in podobnega, in v katerih točno veš, kaj dobiš. Pri vsej tisti pristnosti me sploh ne moti, če je vino malo bolj kislo, kot sem pričakovala, tudi če imajo vse jedi enako dekoracijo mi je vseeno, predvsem se pa tam nikdar ne zgodi, da mi kdo reče, da mu je vseeno, kako streže, ker je na dopustu.

Mene pač moti, da se v restvracijah, ki se oglašujejo kot vrhunske, z izbrano ponudbo, z izbornim jedilnikom in tudi svojstvenim videzom dogajajo kiksi, ki se v takih lokalih ne bi smeli zgoditi. In to večkrat zapored.

Mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. avg 2008 12:38

Jaz lignjev sredi Gorenjske ne bi naročila. Tega ne počnem nikjer na kontinentu. Ampak prva preverba gostinskega obrata kjerkoli na zemeljski krogli je čistoča toaletnih prostorov in da ne smrdi in njih ven. Druga preverba je to, kakšne vonjave prihajajo iz kuhinjskega konca. Mene so že mnogokrat vonjave po neštetokrat uporabljeni maščobi fino odvrnile od nadaljnjega obiska. Kar se mene tiče, gostinec, ki ne zmore organizirati enega stalnega čiščenja vecejke in toaletnih prostorov, v osnovi nima kvalifikacije za tak posel. Čista toaleta, brez predhodnega dokazovanja, da sem uporabnica ostalih gostinskih storitev, to je minimum, ki ga pričakujem in basta. Tudi argumenti v stilu, ja kaj ste pa pričakovali, saj je še kar, pa ne more biti hipernobl v vaški idili...Pa dajmo se enkrat dokončno posloviti od tistega "še kar" in da je v redu, če je "še kar". To je tako slovenceljsko, tako ne krop ne voda, tako megleno in brez barve in okusa, tako brez mnenja in tako brez soli, tako, joj, da se ne bi komu zameril, bom kar tiho, no saj, je še kar (kar osebke, ki se odlikujejo s takim načinom delovanja, kadar so vidni, popolnoma nič ne odvrača od tega, da bi v zaledju koga divje opravljali in mu škodovali, ker dokler niso vidni, je pa vse dovoljeno)...... Da me ne bo odneslo v elemente našega nacionalnega karakterja (tozadevno so v plemenu Pečjak bistveno bolj opremljeni). Jaz bi v gorenjski idili pričakovala nasmeh gostilničarja od ust do ust, postrv pa kakšen jabolčni zavitek iz novih jabolk. Pa če ne bi bili ravno za ribo, bi pričakovala, da se ljudi posede na vrt in se postreže kakšen črn kruh, pa sir in kislo mleko, pa kakšno domačo salamo in naj "mezijo" - ker to vedno poveča apetit, pa bi potem še kaj drugega naročili. Ali pa tisti džazni jogurt z borovnicami, ki na ljubljanski tržnici poide že do devete ure (ups, to delajo mlekarji iz bohinjskega konca, upam, da med Bledom in Bohinjem ni kakšnih nepopravljivih komunikacijskih ovir, ali pač?). Pa kakšno medeno žganje za aperitiv. Pa kakšno prešern-kuglo (regijska referenca) bi dala otrokom zastonj (ker bi bila itak plačana že v postrvi...). In nič od tega, kar sem zdajle naštela, ni hipernobl, vse je možno dobiti od bližnjih dobaviteljev, pa še regijsko noto ima. Saj nihče ne pričakuje jedilnika na desetih straneh sredi podeželja, ampak naj tisto, kar priporočajo, tudi dobavijo. Ampak, če je v gostinstvu logika, da "saj je vse dobr", potem pride gost samo enkrat, hitro pobegne in to pove še vsem ostalim, je pa jasno, da obrat dobil reputacijo umazane špelunke, ki služi na zanič kofetih in ta kratkih za vaške pijančke in ostarele fante, ki niso našli partnerke.....in temu se bo vsak, ki da kaj nase, izogibal nadaljnjih deset let. Vmes se bosta pa še dva lastnika zamenjala in morda četrti ne bo več bankrotiral. Mene je tale topic ravno prišel prav. Do nadaljnjega sem bom tistemu koncu ogibala, ko bo treba spet tujce peljati na gorenjski konec, jih bomo peljali po klasiš turi na grad, potem pešaka dvajset metrov (ker dvigala na grad še ni), evo ljudje poglejte dol, nakar ljudje zazijajo, ko je jezero in otoček na sredi, nakar od impresije in emocije spijejo zanič espresso na gradu in se sploh ne razburjajo in potem jih peljemo še dol na pešakiranje okrog jezera in so na adrenalinu in potem pojedo kremšnito (edina avtohtona sladica v novejši zgodovini Slovenije in še te ne znajo tržiti) v slaščilčarni z obupnim ersatz interjerjem. Hvala bogu, vsaj krešnite so stalnica, če je že interier katastrofa in se na postrežbo malo čaka (saj imamo čas in gledamo račke, a ne). Sicer bi pa naše turistične in gostinske delavce peljala na eno eksukurzijo v Grčijo (to isto velja tudi za njihove kolege iz Kroejše) - ki bi trajala kak mesec. Po vrnitvi bi pa morali vsi v klasični maoistični maniri napisati kritiko in samokrtiko (in to s svinčnikom in papirjem, nič kompjuter, nič internet, nič kopipejst) in plan lastne prevzgoje. Plus kakih šest mesec vaj iz obrazne telovadbe, tako, da bi se na koncu naučili nasmehniti in prijazno gledati.In vsak dan bi si morali ponavljati naslednji stavek: Dober WC je čist WC. Kdor bi uspešno opravil vse naloge, bi se lahko ponovno lotil gostinstva in turizma. V nasprtonem primeru bi moral pa spet napisati samokrtiko....... Vendelina jr.

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

12. avg 2008 13:41

Strinjam se z vsemi tistimi, ki nesejo krožnik zanič hrane nazaj. Ki zahtevajo za svoj denar ustrezno kvaliteto. Je pa res, da smo Slovenci vzgojeni (vsaj mi, starejši) da moramo biti groozno vljudni in paziti na čustva in občutke drugih ljudi (in ki bi jih kritika takoo zelo prizadela). Zato tudi pošiljamo na urade "prošnje", zahodnjaki pa "zahtevke". Vintgar zaradi restavracije (v katero tam okrog živeči že dolgo ne hodimo) ne smete ignorirati, je preveč lep, pa v teh vročih dneh tako omamno svež! Na drugem koncu soteske je hrib Katarina z luštno picerijo, na katerega prilezeš v 15-20 minutah in se potem lahko po zelo razgledni poti po robu hriba vrneš na izhodišče. Na začetni strani je pa tudi gostilna Fortuna, ki je baje po dolgih letih spanja dobila novega šefa. Zunanji sedeži so vedno polni, verjetno je dobra (nisem pa še preizkusila). Torej - če vam je vroče, se kar pojdite ohladiti v Vintgar. Lisa

DanaS  

član od: 23.2.2003

sporočila: 391

12. avg 2008 14:00

Vendelina, takih gostiln, kot jih opisuješ, tudi na Gorenjskem na mrgoli, ampak jih moraš poznat že prej, da potem lahko pričakuješ stvari kot so domače kislo mleko in sir, domači žganci z domačimi ocvirki, tak in drugačen kruh ipd. Lahko, da to povsod imajo, kvaliteta le-tega pa ni povsod enaka. Vrjetno tudi zaradi tega lignji sredi precej visoko ležeče vasice niso bili dobri (oz. kuhani ali pečeni), ker to pač ni njihova domena. Dobro pripravijo postrvi in to je to. Če grem jaz na slepo v neko gostilno, kjer me pričaka umazano stranišče, neprijazen natakar in še las v hrani, ne pričakujem neke vrhunske postrežbe. Vsekakor pa vedno vprašam, kaj priporočajo (tako tudi vem, da bo najbrž dobro) in če tega ne maram, se ne trudim preveč z drugimi jedmi. Dana

DanaS  

član od: 23.2.2003

sporočila: 391

12. avg 2008 14:02

Aja Vendelina, še nekaj...če je tebi Bled samo to, kar si napisala...potem res raje ne vezi turistov tja. Oz. sem. Dana

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4338

12. avg 2008 14:31

V bistvu je res prav, da se pove in pohvali, če si zadovoljen in prav tako pove in pograja, če zadeve niti zdaleč niso take, kot bi si želel. Ampak menda smo mi iz " pedeset i neke " rasli v nekem drugem času in nismo nekako navajeni tega, čeprav opažam, da se zadeve premikajo v pozitivno smer in si sama dovolim eno in drugo.

Mi je bilo pa hecno, ko sva pred kakimi dvemi leti jedla v Bovcu v neki gostilni, katere imena se ne spomnim več in po končanem obedu, ki ni bil slab, pa tudi ne ne vem kaj, naju je natakar povprašal, če je bilo dobro in sama sem rekla: no ja in njegov zaključek je bil naslednji: ma veste kaj gospa, če je človek lačen, potem je vse dobro

rrr

Vendelina jr.  

12. avg 2008 15:05

Draga DanaS, jaz sem zasebno nekajkrat, po službeni dolžnosti pa ogromnokrat peljala ljudi na Bled. In ti povem, da po tisti prvotni fascinaciji s soncem obsijanega otočka sredi jezera, gori pa cerkvica, človek vidi tudi tole: - odcep proti Gorjam, ki je slabo označen in cesta je ozka in nevarna (je človeka strah, da se bo zaletel bodisi v hišo, bodisi v avto nasproti) - vrsto reprezentativnih objektov ob jezeru, ki zaradi pravno-formalnih-denacionalizacijskih-whatsoever razlogov propadajo (npr Vila Bled RES rabi obnovo, pa Grimšče tudi, okej vsaj Vila Prešern je spet v funkciji) - Rilijeva vila - samorazlagalno, a ne? - deloma gnile deske ob pomolu od Zake proti Vili Bled, da je nevarno tam hoditi in obupno pomanjkanje smetnjakov na poti ob jezeru, tako da ljudje mečejo pločevinke in še marsikaj kar v jezero - dizaster od lastniškega preoblikovanja na primeru hotela Jelovica, kjer ima več lastnikov fizično v lasti različne etaže in je temu primerno hotel en miš-maš. - premalo urejenih parkirnih mest za dnevne obiskovalce - prostoru pred smučiščem Straža bi človek težko tako rekel - prej bi se temu lahko reklo odstavni prostor na gozdni poti - britanski lastniki nepremičnin dajejo svojim frendom stanovanja v uporabo in potem od takih turistov kraj nima čisto nič (se mi zdi, da se tale industrija na črno kar širi). - silna slaščičarna hotela Golf s centralnim pogledom na jezero ima dvajset let star interier v rezeda-viola odtenkih, iz vecejke smrdi neposredno na promenadnih pločnik, prostor je pa tako organiziran, da strežejo panirane zrezke in solate v istem prostoru s konditorsko blejsko kraljico - kremno rezino....Blejska kremna rezina je ena redkih kulinaričnih inovacij, ki so nastale na teh prostorih in to dejstvo bi bilo treba spoštovati. In narediti ta pravo trženjsko zgodbo za zraven! Pa je ni niti na seznamu slovenskih sladic! Npr. dati ta prave vizualne informacije o tej posedbnosti. Pa recimo reči, da je tu nastala ta famozna rezina. Pa kakšno avtorstvo izvajati na to temo - podobno kot tisto, da so ta prave mozart kugle tiste, ki so iz salzburške čokoladnice, kjer jih zavijajo v moder papir, kopije pa so v rdečem papirju. Ne vem, a si predstavljate, kako bi bilo, če bi v salzburgu v čokoladnici z mozartkuglami zraven postregli še pivske klobase? No, točno tako je, če dobiš v centralni blejski slaščičarni zraven še en kvazi dunajski zrezek in ovenjeno solato. - rezervni turistični program v primeru, da je slabo vreme in ljudje ne morejo hoditi na izlete ali pa se kopati, je relativno skop. Npr: kdaj je ledena dvorana poleti v funkciji v smislu, kdaj je tam že led in kdaj ga ni - npr, zakaj ljudje ne bi mogli v slučaju dežja tam drsati ali pa rolati? A je kje kakšna poletna šola risanja li pa oblikovanja z glino (kar bi eventuelno sedlo, če bi deževalo, da turisti ne bi predčasno zapustili Bleda). Kje je kakšna fina knjigarna, kjer bi človek malo popil kavo in malo prelistaval časopise in na koncu kupil nekaj žepnic (ker je po tem vedno povpraševanje med turisti)? - Bleda ni na seznamu atraktivnih destinacij, kjer bi se lahko odvijala mednarodna kongresna in seminarska aktivnost v totalno mrtvih mesecih kot je npr november. Pa je letališče relativno blizu in bi lahko tako fino nagovarjali goste, ki veliko plačajo. Festivalna dvorana ne omogoča kvalitetnega simultanega prevanja in če je treba tja postaviti več kabin za več jezikov, je kriza. Moji bruseljski kolegi, ki so si ogledovali lokacijo za to, da bi na Bledu izvajali večtedenska izobraževanja, so ugotovili, da je tudi težava, ker je nezadostna taksi mreža, na Bledu je premalo taksistov in če je treba voziti ljudi na različne odhodne lete, je treba klicati taksite iz Ljubljane, da naredijo posel (v času predsedovanja EU se to niti ni opazilo, ker so je prevoz organizirala vladna služba, v običajnih razmerah pa zmanjka takstiov za to, da bi goste odvažali na letališče). Zaradi podobnega razloga na Bledu tudi ni seminarjev Euromoneya (ki so, BTW, smetana za vsakega hotelirja) Da ne bo izpadlo, da poleg lepe narave ne najdem nič pozitivnega: novi spa je okej. In da ne bo nesporazuma - meni je Bled v smislu pokrajine všeč. Ampak zato, ker ne živim tam, sem pa na Bledu kar pogosto, vidim, da ima kraj veliko rezerve in ravno tako veliko samozaverovanosti vase in zelo občutljivo uho, ko se kakšna skrajno dobronamernakritika pove (če imaš etwas da gegen, potem pa raje ne hodi blizu ali kaj?). Ne živite na lažnem valu hvale, če anglosaksonski gosti pravijo, kako je to marevellous in kako je voda crystal clear (Angleži so pač navajeni na mlake in za njih je že luža crystal clear), malo širše je treba pogledati. In ne mlati kurirja, če ti sporočilo ni čisto všeč. Vendelina jr. P.S. Malo znano je dejstvo, da so v Vili Bled in okolici posneli kar nekaj kultnih filmskih prizorov, med drugim tudi precej kadrov iz Vojne zvezd (mislim, da v četrtem iz serije, tista v katerem je Natalie Portman). Pojma nimam, zakaj se to ne trži - pri tolikih vernikih te filmske serije bi se že fotkanje na balkonu, kjer je Natalie nekaj jokala in bila otožna dobro prodajalo.... Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 12. avg 2008 15:10:31

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

12. avg 2008 15:10

Vendelina jr, jaz tudi ocenjujem restavracije najprej po toaletnih prostorih. Je lahko vse oh in sploh, ampak mrzli WC in hladna voda, še posebej sredi zime.  Me mine vse veselje.

Loni Makaroni

Sporočilo je spremenil(a) Loni dne 12. avg 2008 22:32:27

Vendelina jr.  

12. avg 2008 15:16

Loni, a imaš v mislih eno drugače zelo znano lj. gostilno, kjer je treba teči čez dvorišče, če hočeš lulat? Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti