30. maj 2009 19:27
Punci, kalma in lepo nasmešek z belimi zobiči, okej? Vanjič, težava je v tem, da se v našem evropskem koncu v zadnjem desetletju kar precej borimo proti predsodku, da ameriško, če ni buševsko (kar je nekje med butasto in škodljivo), je pa nezdravo ali pa se bo kot takšno še izkazalo..... In se vsak na svoj način bori proti temu predsodku, samo čisto vedno pa tudi ne uspe. Ne pravim, da je to zadosti dobra olajševalna okoliščina, samo nekako smo že večkrat videli in doživeli ameriški pristop pri različnih stvareh, ki je bil blazno temeljit, blazno je angažiral veliko resursov v eno smer in delal totalno škodo v drugo smer. In se ni zgodilo zgolj samo enkrat, da je iz ZDA prišla informacija o kakšno silno novi in učinkoviti metodi popravljanja in zdravljenja česa, da bi se stvar čez dvajset let izkazala za škodljivo. V tem kontekstu se tudi razume kakšna zobozdravstvena storitev. Sama sem vernica rednega obiskovanja zobozdravnika. Tudi mi je ameriška kultura negovanja zob zelo okej in spada na seznam tistega, kar se da vzeti za zgled. Si pa mislim takole: če človek redno hodi k zobozdravniku (in nima črnikastih zob zaradi tega, ker je mati jemala tetracikline v in pred nosečnostjo - kar se je v šestdesetih letih kar dogajalo in ima precej mojih vrstnikov črnikasto sklenino) in skrbi za svjo ustno higieno, a ni to čisto zadosti za belino zob? Saj so vendar te barve nekako usklajene z ostalimi barvami človeka? Forsiranje belega nasmeha samo za to, da bo belo do belega....a je to zgolj zaradi tega, da bo belo ali pa je tudi zaradi tega, da bo čez nekaj časa rahlo bolj porozno in bo treba pri istem zobozdravniku naročiti celotno prevleko in bo človek spet v kšeftu? Oziroma, naj me čoko razsvetli, to je totalno njeno področje... Vendelina jr.