7. jul 2008 19:02
Jaz vedno branim, čeprav drugače pregovorno slabo, angleško hrano. Ker sem imela to srečo, da sem britansko kulinariko podrobneje spoznala, s tem tudi nabor sestavin in tradicionalne jedi. S tem, da se strinjam, da angleški zajtrk, the full monty, v osnovi ne sodi v Grčijo in številne druge države, vendar je na tem mestu problem v lokalnih gostincih.
Angleške klobasice niso odurne oz. so lahko ravno toliko odurne kot kakšno skropucalo od slovenske klobase ali pečenice. Če človek kupi dobro pripravljene klobasice in če jih pripravi na pravilen način, potem so zelo okusne, zdrave pa ravno toliko kot podalpska salamarska radost (ali katerakoli druga, da ne bomo ugotovili, da je chorizo na primer pa samo ljubo zdravje).
V angleški zajtrk, the full monty, spada: toast, pečen paradižnik, baked beans, jajca (pripravljena na oko ali umešana), hrustljavo pečena slanina, košček black puddinga, včasih še kakšen šampinjon in hash (približek germanskega rostija ali naših krompirjevih ponvičnikov).
Danes se zadeve pripravljajo večinoma v pečici, pod žarom, tako, da so občutno manj mastne kot če vse zadeve spečemo v ponvi z obilo maščobe.
Tradicije v smeri močnega zajtrka je v tem ravno toliko kot je je v naših konkretno zabeljenih žgancih, slanini in na masti pečenih jajc za zajtrk. Takšen zajtrk je bil pač namenjen delavcu, ki je stvar tam nekje do najkasneje čaja, že davno pokuril. In takšen zajtrk niti pod razno ne smrdi, čeprav se človeku kje v kakšni sončni Grčiji, od tega pač rahlo obrne, ampak kot že rečeno, je to problem lokalcev in še česa drugega.
fresh