30. sep 2010 14:05
Ime je nekaj, kaj označuje človeka, zato moramo biti pri izbiri pazljivi. Osebno so mi všeč imena, ki nekaj pomenijo oz. imajo neko zgodbo. Pri tem tem ni nujno, da so izvirna, ampak, da so starši premislili zakaj to ime (morda junak najljubše knjige, zgodovinska oseba, ...). So mi pa od nekdaj všeč izvirna imena, vendar vseeno v mejah normale. Je pa res, 100 ljudi, 100 čudi. Meni na kraj pameti ne pade, da bi dala svojemu otroku staro slovensko ime tipa "Črt, Domen, Jošt, Anika, Jerca ... ", ker mi pač to ni všeč in nisem tradicionalist. Prijateljica, ki je ravno rodila, pa se drži tega kot pijanec plota. Bog ne daj, da bi bilo kaj drugačnega, ker kaj bodo pa drugi rekli. Pa še nekaj je treba premisliti. Če paše k priimku. Ime in priimerk izgovoriš skupaj in slišiš, če je preveč, č-,ž-,š-, r-jev ... Poznam primer, ko otrok sploh ne more izgovoriti skupaj svojega imena, ker je zanj preveč zakomplicirano. Tako da, meni je všeč izvirnost in drugačnost in sem prav vesela, ko slišim okoli sebe tudi drugačna imena kot smo jih bili vajeni. Gigi_84