Naj ime za fantka

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. jul 2008 9:50

Ognjič je napisala enega bistvenih razlogov, da ti je neko ime vščeč: pozitivna oseba s tem imenom. Mariskatera mati bi nekaj let kasneje svojega potomca ne poimenovala po otrokovem očetu, ali celo po tašči.

Ker je že govora o imenu Viktor, ki je precej pogosto slovensko ime, me to ime vedno asocira na Martina Krpana. V bližini moje stare mame je živel kmet, ki mu je bilo ime Viktor in ki je zgledal točno tako kot Martin Krpan na ilustracijah Toneta Kralja. Čeprav dobro poznam še enega Viktorja, ki je majčkan, drobčkan, brkat, ob tem imenu pomislim na Vikota.

Ime Viktorija mi je enako zoprno kot Valerija. Valerija je moja sestrična, ki me je vsako poletje, ko sem bila na počitnicah pri stari mami iz same žlehnobe prebunkala. Ko je kasnje pretepala še staro mamo in naredila še nekaj precej hudih stvari, smo povsem prekinili odnose. Včasih jo vidim z vsiljivimi Jehovnimi pričami, kar zanesljivo ne povečuje simpatij do imena.

Imam prijateljico, ki ji je formalno ime Viktorija. V oddelku, kjer nas je bilo okoli 100, je bilo kar pet Viktorij, pa samo dve Mariji , in nobene niso klicali s celim imenom. Če smo pošteni, se pa ime Vika le bistveno razlikuje od prvotnega. Vika kličemo tudi to mojo zelo dobro prijateljico. Kadar izbiramo ime otroku, je treba posmisliti, kako bo zvenela okrajšava, sploh če je taka okrajšava pogosta.

Kako so ljudje lahko prismkunjeni pri izbiri imena pove tudi tale zgodba. V sosednjem bloku je živela družina, kjer so imeli dva otroka. Očetu in mami je bilo Viktor in Viktorija, sin in hčera pa sta imela ime po starših. Najbrž se jim je zdelo imenitno, meni se je pa zdelo v tistem času zelo čudaško.

Ob imenu Jasmin, ki ga omenja Ognjič, vedno pomislim na škostki karo. Pa mogoče ne melodijo Umoran. Jasmin je ime motivatorski slovensko- škotskega prijateljstva in se na fotografijah vedno pojavlja odeta v škotski karo. 

Ime mi je ostalo v spominu zato, ker sem razmišljala, zakaj starši niso dali slovenske oblike imena, ki se konča na -a, da ni nobenih zablod pri spolu. Moja znanka ima namreč tudi moško obliko precej pogostega imena in je v času, ko še ni bilo računalnikov, dobila vabilo za - nabor zv JLA. Mogoče so starši hoteli izspostaviti otroka kot nekaj posebnega, in s tujim imenom , ki ni pogosto, to običajno tudi dosežemo.Pri karirasti Jasmin sem seveda pomislila na pesniški navdih njenega očeta  Žarka Petana. Meni ime Jasmin ni všeč in ob njem ne posmislim na rožo, pri imenu Jasmina pa vedno.

Imena so bila vedno razdeljena na : imenitna in "kmečka". Otroci so znali biti zelo zlobni, kadar so imena odstopala od poprečja. Ob tem se spomnim krohotanja v razredu, ko smo morali za neko evidenco in to vsako leto znova, povedati, kako je ime staršem. Nekatera imena so požele salve smeha, pa ne od navdušenja. Meni se vsaj smejali niso, pri Frančiškah in Boltažerjih pa so se, predvsem fantje, zelo smejali.

Včasih pogledam z mamo kak del kaktus nadaljevanke. Tako zanimivega izbora imen, ki temeljio na zgodovinskih osebah  in željenih lastnostih odrb, nisem opazila v nobeni kulturi. Zanimivo za Južno Ameriko, pri nas pa bi bilo nenavadno, da otroka poimenujemo Prudencija ali Cezar.

Želim vam, da srečate veliko ljudi, zaradi katerih vam bo njihovo ime prijetno slišati.

F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 18. jul 2008 20:52:37

HALI  

član od: 3.9.2001

sporočila: 112

18. jul 2008 9:51

Mi imamo pa Andraža, Tinkaro in Matevža. V fazi izbiranja so bila še: Nika, Nuša, Anže, Aljaž LP,Hali

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

18. jul 2008 11:06

Frina, spomnila si me na drugi letnik gimnazije, ko smo "dobili" novega sošolca. Predstavil se je Jože. Jaz sem bila nekaj dni prepričana, da se je hecal. Nekako mi to ime ni šlo z njegovo pojavo. Klicali smo ga pa itak po priimku. In sedaj? Natanko tako je ime mojemu možu, ime mi pa ni nič bolj všeč.Tako da mi definitivno prekinjamo "družinsko tradicijo" poimenovanja. To hecanje glede imen staršev je bilo v OŠ tudi pri nas. Sošolca so še dolgo klicali "Franc". In to v čisto podeželskem okolišu. Kljub temu, da sem imela tri Antone (Tonije) in dva Stanislava (Stankota) za sošolce. V študentu je pa ena cimra imela fanta Janeza, druga Srečkota, tretja Milana. To je bilo toliko smeha, ko smo se hecale, kaj neki naj bi dobile preostale "samske". In evo - eno izmed predlaganih variant sem dobila :) Vendelina, predvidevam, da imaš RD nekje blizu mojega Atina Sporočilo je spremenil(a) Atina dne 18. jul 2008 11:09:46

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. jul 2008 20:45

V drugem letniku smo dobili novo profesorico nemščine, samo 48 kg je imela. Stopila je pred tablo in povedala, da ji je ime Frančiška. Zaslišal se je strašen krohot. Od njene nemščine mi ni ostalo skoraj nič in enako velja tudi za generacije za mano.

Sem se pa po naključju spomnila imen vseh mojih učiteljev tehničnega pouka, ki jim je bilo ime takole: Arpad, Amand in Aristid. To so čisto vsi, nikogran nisem izpustila. Ampak ta imena se nam niso zdela smešna !

F r i n a

lena70  

član od: 8.3.2008

sporočila: 61

22. jul 2008 11:03

Rada bi dala še en osebni komentar na izjavo Vendeline jr. , namreč otrokom krojimo usodo in življenje z našim (starševskim ) načinom vzgoje in izobraževanja, ne pa s tem kako jim je ime, pa četudi po kakšnem grškem junaku ali pač nesrečniku. Za otrokov razvoj in srečo smo na srečo ali pa tudi na žalost odgovorni mi starši ne pa imena. Mislim, da moj sin Enej ne bo prav nič zapostavljan ali nesrečen zaradi tega, vsaj do sedaj v vseh štirinajstih letih ni bil. Prav nasprotno, marsikdo me je že vprašal in sina tudi, kje je pa on dobil tako lepo ime. Ko je bil še v vrtcu, so se pogovarjali, kako so dobili ime in vsak je povedal -Ali pa starši- od kje in vam povem da je bilo največ zanimanja ravno pri mojem sinu; otroci so legendo o junaku, čeprav zablodenem poslušali z odprtimi usti. Drugače pa vsakemu svoje, dobro je da so nam všeč različna imena, ker če bi obstajala samo po dva, bi lahko otroke klicali preprosto: ej, ti To je moje mišljenje, pa brez zamere in upam, da nisem komu stopila na žulj!Lep pozdrav lena70

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

22. jul 2008 11:32

Moj je Adam. Precej redko ime pri nas, ampak meni zelo lepo. Močno ime.

limonca32  

član od: 22.7.2008

sporočila: 10

22. jul 2008 11:44

Moja sta Marko in Mihael(Miha)...všeč mi je tudi Blaž in Jan. limonca32

Sneza  

član od: 22.7.2008

sporočila: 1

22. jul 2008 12:31

Ojla, pri nas pa imamo dva fanta - DREJC in LEON in pa princesko-EVA Sneza

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

29. sep 2010 14:02

No bomči je pa v vsem tem času verjetno že našla ime za svojega fantka. No ta fantič mora imet že kakšni 2 leti ....

Sneža: ime Drejc je meni tud všeč -zelo, moj se je pa nekej hecal o nekih pujskih.

katti

baška  

član od: 24.3.2008

sporočila: 221

29. sep 2010 19:19

No, danes imajo Miheci in Mihaelce god. Tudi lepo slovensko ime. lp baška

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti