Grčija

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

18. jul 2008 14:04

Smile28 hvala za info! Naju je Grčija že lani očarala na Samosu, sedaj pa komaj čakam september in dopust...O prijaznosti ne dvomim, sva je bila v veliki meri deležna na Samosu, pa z natakarji se hecaš - from Slovenia? i know zlatko zahović, jaka laković, ha ha ha...good players prav tako so nas v eni izmed restavracij v Kokkariu pozdravljali in se zahvaljevali v slovenščini... Vi ste sami kuhali a ste hodili ven jest? Naju mika en Studio, pa me malce skrbijo cene...mislim da vseeno pride ceneje če imaš že zajtrk, pa za večerjo daš okoli 30€ za dva...(pizza, hobotnica, morski pes na nabodalih...)

SMILE28  

član od: 26.9.2005

sporočila: 215

18. jul 2008 14:38

Ja točno tako, tam vsi poznajo naše nogometaše, vsi vejo kje je Slovenija... Mi nikoli ne gremo v hotel in sicer zato, ker se večino potepamo naokoli in nikoli ne gledamo na čas, ko smo lačni se ustavimo in poiščemo kakšno domačo tavernico. Zajtrk si ponavadi pripravimo sami - s seboj obvezno Barcaffe. Drugače pa smo največ zapravili za večerjo v eni ribiški vasici 60 EUR za 4 osebe. Večerja je vključevala tudi predjedi (grška solata, hobotnica na žaru). Se pa da tudi prav poceni živeti ob gyros pitah, ki so prav dobre in stanejo od 1,5 do 2 evra. Moj sin jih je jedel cen teden in še sedaj sanja o njih. BTW: ali kdo ve, kje je kakšna grška restavracija, kjer bi lahko dobili gyros pito? Uživajta! SMILE28

buča  

član od: 29.7.2006

sporočila: 1563

18. jul 2008 21:56

Pred par dnevi sem se vrnila iz Rodosa. Uh, lepo je bilo. Bivala sva v hotelu v samem mestu. Ponoči je bilo malce bučno, ker je bilo ogromno mladine in kar nekaj diskotek v bližini. No, pihalo je kar precej, ampak paše. Plažo imajo pa vetrovno, z valovi in tudi drugo z mirnim morjem in prijetnim vetrčkom. Morje čisto, hrana dobra, cene kar sprejemljive. Skratka lepo - priporočam vsem, ki še niste bili tam. buča

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

19. jul 2008 0:53

majamarko je napisal/a:
aki in SMILE28, v katerem hotelu ste pa dopustovali, sicer naju bolj mika kraj Agios Nikitas, baje bolj mirno... Sporočilo je spremenil(a) majamarko dne 18. jul 2008 13:21:47

Tudi mi smo bili v Nidri-ju, studio varianta v Cosmosu, tv, sef vključena v ceni, klima za doplačilo. Trgovine so za vsakim vogalom, tako da ni noben problem pripravit zajtrk.

Aki

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

19. jul 2008 7:16

SMILE28, kebab je grški gyros, ker mislim, da gyros pomeni, da se meso pač vrti in pita - da je pač v kruhu. Če sem kaj falila, me ne kregat, ampak mislim, da je to to. Vem pa, da gyros pita še zdaleč ni to, kar pri nas dobimo kot kebab, z vsemi tistimi dodatki in krompirčkom...super je. V LJ so imeli grški fast food s tovrstno ponudbo v podhodu pri kinu Komuna, ne vem, če je še, že dolgo nisem šla peš tam čez. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

SMILE28  

član od: 26.9.2005

sporočila: 215

21. jul 2008 12:18

Hvala Katka za informacijo. Bom poslala hčerko v izvidnico. Res je gyros pita podobna kebabu ampak hkrati precej različna. Meso je približno enako, kruh je bolj podoben debeli palačinki, dodan je tzatziki in krompirček in vse skupaj zvijejo (ni prerezan kruh kot pri kebabu). Lep dan vsem, SMILE28

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

22. jul 2008 13:22

Evo - še moj kratki report s Kefalonije - za tiste, ki šele odhajate. Naj najprej povem, da je letos denarnica, tam nekje marca, ko smo začeli gledati kataloge za letni dopust, odločno zatulila "Pustmeprmer". Hmmm... kaj pa zdaj. Nič.. Neko deževno nedeljo v marcu, sva se z možem usedla za računalnik in voila... nastal je letošnji počitniški aranžma v organizaciji "Tincatours". Trajekt za tri in avto iz Ancone v Igoumenitso dobrih 300 E, rezervacija hotela na Kefaloniji za 9 noči (60 E za triposteljno sobo z zajtrkom na noč). Nažajfala sva še širičlansko sorodniško družino, da se nam je pridružila v hrepenenju po dopustu in potem smo čakali na 4 julij. Pot smo zastavili 4. julija zjutraj in se prav počasi odpravili po avtocesti do Ancone (strošek 25 E v eno smer). Trajekt od 17.00 do naslednjega jutra do 9.00, potem vožnja mimo Preveze, skok na Lefkado, kjer smo pri prijatelju Marku, ki je dopustoval v Vasilikiju, spili pivo, nato trajekt naprej na Kefalonijo (cca 50 E). Pristanek v Fiscardu (po moje po krivici ocenjenemu kot najlepšemu mestecu na otoku, v bistvu ni nič posebnega), vožnja do našega Lixourija. Hotel Summery smo našli iz prve (hvala Google Earth in navigacija), pristali ob 8.00 zvečer. Potem 10 dni uživancije, nekaj dni ob hotelu ( luštkan www.hotelsummery.gr), večino časa pa po otoških plažah, vasicah (obvezna sta ogleda Melissani Lake in Drogarati Cave). Nam sta bili najbolj všeč Myrtos Beach, pa čudovito mestece Assos, medtem ko sta nas slavna plaža Xi in glavno mesto Argostoli pustila relativno hladne. Bistvo teh dopustov so Grki sami. Pri nas se je poznalo, da se sezona šele dobro začenja, gostilne so bile še prazne. V večini si dobil vsaj drink on the house ali miniaturno sladico. Ko si prišel drugič so te bili iskreno veseli in padel je tudi drugi liter on the house.... Ajej... Najlepši dogodek je bil, ko je naša najmlajša dol praznovala 9 rojstni dan in smo v smehu to povedali lastniku gostilne (prijeten možakar, ki nas je spominjal na našega župnika). Je precej prinesel bruskete in liter vina on the house, pa še hčeri obljubil sladoled za rojstni dan. Ni bilo deset minut, pride ata nazaj z darilno vrečko notri pa res čedna dekliška oblekica s pripadajočo ogrlico. Za nas odrasle pa še en liter.. Smo šli naslednji večer še enkrat... seveda. Pa je spet dal liter. Njihovo odprto vino (jaz pijem pač samo rdeče) je izredno dobro in ne pretežko, tudi belo (robola) je kar v redu. Cene hrane so malce nižje kot recimo lani na Rodosu, v glavnem smo jedli (skupaj s pijačo ) za 10 E na glavo. Povratek po 10 dneh je prišel prehitro, iz Samija na trajekt direktno na celino (60 E), potem skok v nagužvano in posledično negostoljubno Pargo, ki je tako izpadla iz dirke za prihodnje leto. Pristali smo v ljubkem Plataia beachu malo pred Igoumenitso, kjer smo ob 9.00 zvečer pojedli še zadnjo musako (6,5 E). Ob 23.30 še zadnji mahljaj s trajekta in potem guncajoče se proti Anconi in naprej domov. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

tinca  

22. jul 2008 13:32

Aja še okrog debate Gyros /kebab. TO NI ENO IN ISTO. Zgleda res podobno ampak ni. Je pa oboje dobro. Gyros so kosi mesa, tesno zloženi v valj in napičeni na nabodalo, ki se potem vrti pred stoječim žarom. Pri kebabu je tehnologija pečenja enaka, samo meso je v bistvu v naprej pripravljena masa (nočem vedet kaj je not). Od zunaj proti sredini v obeh primerih obrezujejo pečene koščke mesa oz. mase. Gyros lahko dobiš tudi na krožniku (gyros plate), gyros pita je pa v ful dober popečen tanek kruh/kvašeno palačinko?? zavito to narezano meso, zraven dajo tzaziki (kumare v jogurtu), paradižnik in žal tudi pomfri (eh Angleži...). Največkrat je to svinjina, obstaja pa tudi piščančji gyros oz. imajo napisanega ampak potem ti dajo not popečen piščančji ražnjič, ker se jim ne splača delati ta velikega gyrosa iz piščanca (tega jejo po moje samo turisti, tako kot grško solato). Tako da potem dobiš v bistvu chicken souvlaki pito. Te suvlakije imajo tudi povsod kot neko strašno specialiteto, v bistvu gre pa za navadne ražnjiče. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

22. jul 2008 13:57

kako pa kaj zgleda s hrano za vegetarijance in kakšne so cene le-te? klavdija

tinca  

23. jul 2008 13:58

Eh.. vedno dobiš pomfri pa špagete s paradižnikovo omako. Za predjed imajo nekaj takega kot pasulj, samo da so fižoli velikanski. Dobi se tudi gouvetsi brez mesa (če se ne zmotijo), predjedi je sploh veliko zelenjavnih (green beens - naš zeleni stročji fižol, okra, pohane in na žaru bučke in melancane, tzaziki (kumare z jogurtom) začinjena feta...Ponekod imajo tudi kake vegetarijanske dele jedilnika, kamor so pač prepisane jedi brez mesa. Mislim da se kar da preživeti... Ribe so tudi, pa kaka hobotnica, kalamari... odvisno kakšne sotre vegi si. Cene predjedi so od 1,7 do 3,5-4 evre, ampak ne dobiš ravno za ful nabasat se, dve bosta pa že kar zadoščali. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti