13. jun 2008 20:57
Jaz bi vse obrnila na šalo - bi mu pomagala in povedala, kako se narolčenemu reče v slovenščini, nadrejenmu pa bi diskretno povedala, naj poskrbi, da se bo natakar hitro naučil vsaj sprejemat naročila. Ker samo tako mu bomo pomagali in se bo načul jezika in videl, da smo prijazni ljudje.
In seveda, Eu pomeni tudi to, da se bo nekdo pri nas šele začel učiti našega jezika. Če mu bomo pomagali, ga bo vzljubil, če bomo vihali nosove, nas bo imel za vzvišene.
Newyorčani se tudi ne razburjajo, ker pol taksistov ne zna angleško in jim moraš s prstom kazat, kam te naj odpelje, tačas ko se o v ruščini, španščini ali nekem bantu jeziku pogovarja po mobitelu. Pa to je svet!
Se pa strinjam, da je pri nas uradni jezik slovenščina in da so službe, kjer je treba biti pri tem nepopustljiv, so pa tudi dela, pri katerih lahko malo gledamo skozi prste.
Ko pa sem od blizu videla test, ki so ga pred leti morali izpolniti tujci, ki so hoteli državljanstvo, me je spopadla groza. Še jaz v slovenščini nisem znala pojasniti luninih men (še danes ne vem, kaj je to ščip in kaj mlaj, vem le, kaj je polna luna), razen teh luninih men, ki so jih morali opisati v slovenščini, pa je bilo še pojasnilo pregovora Vrana vrani ne izkljuje oči. Še dobro, da je ženska, ki ga je delala, izjemno obvladala angleščino in smo ji poiskali ustrezen pregovor v tem jeziku, da ga je potem ona poiskala še v svojem materinem in vse to spisala v angleščini...
Mater, kot da si ves svet želi priti ravno v Slovenijo. Sicer pa je Bushi napovedal, da bo "a lot of my American fellows" vzpodbudil, da pridejo k nam, kjer lahko na tako majhnem prostoru igraš golf in smučaš...
Kaj šele bo, ko se bodo naša dekleta možila s črnci, pa se bo faru v vaški cerkvi iz polteme bleščalo eno samo belo zobovje....
No, začelo se je že, ker se v bližnji vasi ena mladenka ravno moži s potomcem Indijancev...vaške opravljivke pa zgrožene...
Mamamia
mamamia