14. jun 2008 13:26
Glede reveptov: imam nekaj mastnik, nacufanih, dobro zdelanih zvezkov z recepti. Nekaj nabasnih fasciklov z iztrganinimi listi. Kaj vem, kdo je avtor.
In jih praviloma ne objavim, ker imam rešpekt pred avtorskimi pravicami.
Sem pa že razmišljala, da ne bi bilo narobe, da bi ob objavi na Kulinariki preprosto napisali, od kod je.
Kakega varovanja avtorskega dela, ki ni zaščiteno, pa bi bilo težko dokazano, da je ravno naše, se mi zdi, da ne moremo pričakovati.
Pred nekaj dnevi je bila na obisku moja soseda, ki sem ji pokazala dve pesmice, ki smo jih peli na minuli zabavi. Pričela se je smejati in povedala, da so pa to isto pesem zapeli na njeni zabavi, njej v čast.
Naj povem, da je besedilo staro dve leti, napisala sem ga jaz, skrbno pa sem navedla, kdo je avtor melodije.
In kaj sem rekla: hvala bogu, da je šlo besedilo v svet. Ga bo slišalo, prebralo še več ljudi.
Tudi za ostale stvari, ki so moje se ne sekiram kaj dosti.
Mi je pa pred leti znanka pripovedovala, da je moj projekt, ki sem ga dobronamerno razlagala vsem, ki so mi jih poslali po informacijo in je bil samo razultat mojega dela, potem prodala nekomu drugemu za takratnih 1000 DEM. So ji ponudili denar in ga je vzela. Šlo je za neko zelo strokovno zadevo, ki je bila takrat na "trgu" popolnoma neznana, na strokovem kolegiju so pa vsi kričali, da se mi je zmešalo.
Nekoč sem se precej ukvarjala z pisanjem in sem nekoč v časopisu moje osnovne šole našla popolnoma enkak članek, ki sem ga sama napisala in je bil kasneje obkavljen v slovenskem tedniku in sem ga shranila iz nekih čustvenih nagibov. Prepisan od prve do zadnje črke. Sestra podpisane avtorice je bila moja sosšolka. Takrat sem pa res skoraj popenila in nato pozabila na zadevo.
Skomignila sem z rameni in si mislila, saj moje znanje, ki sem ga vložila v ta projekt, tudi ni priletelo z neba.
Mislim,da kakih premoženjskih koristi od prepisa nima nihče, je pa res, da je dokazovanje, da je samo naš recept precej težko. Pa smo na začetku zgodbe.
F r i n a