10. jun 2008 18:14
Vidim, da ste tukaj gor precej podkovane slavistke, naj mi ena razloži, zakaj se reče ajdova moka in ne ajdina, saj je ženskega spola, ali pa ajdovi štruklji in ne ajdini.
Lijana
10. jun 2008 18:14
Vidim, da ste tukaj gor precej podkovane slavistke, naj mi ena razloži, zakaj se reče ajdova moka in ne ajdina, saj je ženskega spola, ali pa ajdovi štruklji in ne ajdini.
Lijana
10. jun 2008 18:17
Pa de ne pozabimo na menjalniski tecaj pa severni tecaj... Lp lucka
10. jun 2008 20:31
Lijana, po mojem zato, ker je pridevnik "ajdin" svojilni (vprašalnica "čigav" - npr. Ajdin kruh = kruh, ki ga ima v lasti Ajda, kruh, ki ga je spekla Ajda; Ajda je v tem primeru žensko ime, da ne bo pomote), medtem ko je pridevnik "ajdov" vrstni (vprašalnica "kateri") in torej označuje vrsto kruha, oz. iz česa je kruh narejen. Takšno je moje (sicer laično) mnenje. Če se motim, me bo pa že katera popravila. Saj res, ti si spraševala o moki - no, tam je po mojem ista finta :) Cornellia Sporočilo je spremenil(a) Cornellia dne 10. jun 2008 20:33:14
10. jun 2008 20:47
Mene že en cajt mantra, kak se praf reče: "Nimam nič za delat" ali "Nimam kaj za delat"? A ve keri za odgovor? tumpika
10. jun 2008 21:02
Tumpika, nič od tega. "Nimam kaj početi" ali "Nimam kaj delati" ali "Nimam dela" bi bilo najbolj prav (za in nedoločnik se namreč v slovenščini ne marata) Atina
10. jun 2008 21:05
tumpika je napisal/a: |
Mene že en cajt mantra, kak se praf reče: "Nimam nič za delat" ali "Nimam kaj za delat"? A ve keri za odgovor? tumpika |
10. jun 2008 21:05
Sori, Atina, ampak čakam, ka kaki moški odgovori. tumpika
10. jun 2008 21:07
Cornellia, za moko se mi zdi bolj logično, da se vprašamo katera in meni se lepše sliši ajdina kot ajdova. Naj bi bilo verjetno pravilno ajdova, saj se povsod uporabljav tej obliki. Zato bi me veselilo, če bi katera vedela to "strokovno" pojasnit.
Lijana
10. jun 2008 21:08
Tumpika, jaz ti pa ne verjamem, da nimaš nič za delat
Blanchy
10. jun 2008 21:28
Lijana, Cornellia ti je pravilno in strokovno vse pojasnila. Seveda se vprašaš - katera moka. To je vprašalnica za vrstni pridevnik, zato tudi odgovoriš z vrstnim pridevnikom - ajdova moka.Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Biskvit s slivami
Bovla z metuljčki