9. jun 2008 12:24
Ojla! Pridružujem se mnenju Mamamie. Pri lignjih (in tudi sipah) je treba uloviti ravno pravi čas. Ponavadi se zmehčajo kaj kmalu po tem, ko jih izpostavimo vročini (recimo popražimo na olju), v naslednji fazi "otrdijo", potem pa se spet zmehčajo. Težko je pisati o minutah, kar je vse skupaj zelo odvisno od velikosti lignja. Če imam srečo s čisto svežim ulovom, jih najraje pripravim na ta način:
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=11041
Čas kuhanja, ki sem ga zapisala (seveda tisto malo vode, ki jo dodam ves čas vre), mi je sugeriral gospod s Premude, kjer sem takšne lignje prvič tudi jedla.
Jadranski lignji, ki tehtajo od 300 - 500 g naj bi s kuhali/dušili na zmernem ognju pribl. 20 min, večji (do 1 kg) pa od 25 - 35 min) - preverimo tako, da jih prebodemo z vilico, ko so mehki, gre lepo skozi.
Ko smo cele lignje (če se vam gabi drobovina ali če niso sveži od tistega dne, jih preprosto "izpraznite") pekli na žaru, je mož pripravil zelo močno žerjavico (oljčne vejice ali trta je super za to), lignje pa na tej veliki vročini pekel max. 5 - 6 minut - po dobri 2 minuti na vsaki strani. Spet govorim o jadranskih lignjih, težkih vsaj 300 g. na tak načn pripravljeni so bili zmeraj mehki kot puterček.
Kadar pa jadranske lignje ali sipe pripravljam narezane na kose/kolobarje, segrejem najprej v ponvi malo olivnega olja, dodam na tanko narezano čebulo ter lignje in na hitro (2 - 3 minute) popražim na močnem ognju. Lignji/sipe zakrknejo in pobelijo ter se malo skrčijo. Potem posolim, zalijem z vinom, dodam česen, posodo pokrijem ter pokrito dušim na blagem ognju še naslednjih 20 - 25 minut (preverim, kdaj je zadosti). Na koncu dodam peteršilj in še malo olja ter postrežem s štruco (najbolje 2 dni starega) belega kruha za mazanje omakce.
Hobotka, o predhodnem zamrzovanju so različne teorije. Po mojih izkušnjah lignjev ni treba namenoma predhodno zamrzovati, da bi bili mehkejši. Največkrat jemo jadranske še isti dan, ko smo jih ulovili, pa se mi še ni zgodilo, da bi bili gumijasti.
Ne vem, mogoče imam zgolj srečo!
Sem se pa že večkrat jezila nad trdimi in gumijastimi lignji iz zamrznjenih mešanic "morskih sadežev", ki jih kupimo v trgovini. Tudi tu ne vem, kaj se je dogajalo, da niso postali mehki kljub zamrzovanju.
mamaF - Mojca